Sari direct la conținut

„Gaura neagra” la Universitatea din Oradea

Realitatea bihoreana

Deasupra Universitatii din Oradea planeaza de ani buni legea tacerii.

Cat timp senatorul PSD Teodor Maghiar a fost in fruntea institutiei de invatamant superior, nimic nu a transpirat in exterior fara acordul sau, stilul de conducere aducandu-i rapid porecla de Unchiu’.

Niciodata nu a dat curs invitatiilor mass-media de a explica cum este gestionat banul public primit de la bugetul de stat, dupa cum nu a dat nici explicatii despre licitatiile si investitiile derulate ori despre numarul studentilor care invata aici.

Nepotismul instaurat la Universitatea oradeana, despre care ziarele locale au scris in repetate randuri, a culminat in luna martie cu instalarea in scaunul de rector a unuia din fiii senatorului.

Pentru prima data in istoria universitara romaneasca, Teodor Maghiar a reusit sa inaugureze o adevarata dinastie, lucru pe care pana si dictatorul Nicolae Ceausescu s-a ferit sa-l faca.

Statul, pagubas in relatia cu Universitatea

Fiind institutie publica, Universitatea din Oradea intra sub incidenta Legii nr. 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public.

Pentru conducerea institutiei, aceasta lege nu exista, incalcandu-se cu nonsalanta un principiu de baza al democratiei prevazut in art. 16 din Constitutia Romaniei: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

Presa a fost impiedicata sistematic sa aiba acces la informatii, dar si opinia publica, vaduvita de un drept fundamental, dreptul la informare. Totusi anumite aspecte ale activitatii derulate in Universitatea oradeana au scapat de embargoul impus presei de conducerea institutiei.

In exclusivitate, opinia publica bihoreana are acum posibilitatea sa descopere o parte din neregulile descoperite la Universitate, suficient pentru a-si forma o idee despre modul de gestionare a unei institutii finantate din banii platiti ca impozite si taxe de contribuabilii onesti.

Executia bugetara a anului 2002 la Universitatea din Oradea are destule hibe. In ultimul raportul intocmit de Curtea de Conturi si depus la Parlamentul Romaniei pe aceasta tema, se arata ca la institutia pastorita de Teodor Maghiar s-au petrecut o serie de fapte prin care s-au cauzat prejudicii, nereguli si abateri cu caracter financiar-contabil.

Finantata din plin cu bani de la bugetul statului, Universitatea oradeana s-a dovedit un rau-platnic al impozitelor si taxelor datorate statului. Binecuvantata din plin de municipalitatea condusa de Petru Filip cu numeroase spatii imobiliare sau terenuri pe care le-a inchiriat pe bani buni, institutia condusa de Teodor Maghiar nu a calculat, nu a inregistrat si nu a virat la bugetul public Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) aferenta veniturilor si realizata din inchirierea acestor bunuri.

Numai in perioada ianuarie-mai 2002 conducerea institutiei a uitat sa vireze la buget TVA in suma de peste 20 de milioane de lei. Nici bugetul asigurarilor sociale de stat nu au fost „uitate” de conducerea institutiei. In decembrie 2002 s-au acordat premii salariatilor in suma de peste 500 de milioane de lei.

Desi premiile fac parte din fondul de salarii si aferent lor se datoreaza statului plata contributiei sociale de peste 191 de milioane de lei, conducerea institutiei a „driblat” aceasta datorie, rezultand majorari de intarziere de aproape 60 de milioane de lei.

Premieri mascate pentru oamenii de incredere

Este de notorietate modul in care ex-rectorul Maghiar a reusit sa-si indatoreze oameni politici, sefi de institutii publice sau oameni de afaceri prin inrolarea lor in randul corpului profesoral universitar. Unii dintre ei, cei mai de incredere, au prins functii de conducere in Universitate. Una din metodele prin care li s-a mentinut servilismul fata de atotputernicul ex-rector a fost „premierea mascata”.

Astfel, persoane cu functii de conducere din Universitate au fost recompensate cu plata unor ore uplimentare, contrar prevederilor art. 121 din Codul muncii.

Prin aplicarea acestui procedeu nelegal, s-a produs o paguba constatata de 174.771.399 de lei! De asemenea, anumite persoane au fost platite pentru ore suplimentare fara a avea la baza documente justificative. In unele cazuri s-a platit un spor mai mare decat cel legal pentru orele prestate peste durata normala a timpului de lucru.

Ilegalitatile nu se opresc aici, constatandu-se, in unele cazuri, ca au fost salarizate prin cumul de functii persoane care au functia de baza in cadrul unitatii. Mai departe, organele de control au descoperit ca „posturile vacante nu au fost ocupate prin concurs, iar persoanele salarizate prin cumul de functii nu desfasoara activitati aferente acestor posturi”.

Cu alte cuvinte, locurile de munca vacante la institutia publica care pregateste pentru viata tineri cu perspective sunt acordate discretionar si clientelar, in functie de interesele celor din conducere!

Sute de euro tocati pe deplasari in strainatate

Nici un prilej nu a fost scapat de ex-rectorul Teodor Maghiar de a se lauda cu nenumaratele contacte internationale pe care le-a stabilit Universitatea. Lucru normal din perspectivaapropierii tot mai accentuate si inevitabile a Romaniei de valorile Uniunii Europene. Ce a evitat intotdeauna conducerea Universitatii sa o spuna este tocmai cat s-a cheltuit pe deplasarile in strainatate si cine anume a beneficiat de ele?!

De ce nu s-au prezentat studentilor, opiniei publice aceste aspecte? Simplu, pentru ca de ele au beneficiat cu preponderenta apropiati ai ex-rectorului, oficialitati, diferiti oameni politici si foarte putini studenti. Organele de control au descoperit ca in noiembrie 2002 s-au acceptat nelegal la plata de catre conducerea institutiei cheltuielile de deplasare si cazare ocazionate de deplasarea unui grup de cinci persoane in Austria si Italia.

Cine sunt persoanele respective si cat a costat vacanta lor, invitam conducerea Universitatii sa anunte opinia publica.O metoda ingenioasa de a scoate ilegal valuta din pusculita Universitatii a fost deplasarea unor persoane in interes de serviciu in doua sau mai multe tari din Europa.

Pentru fiecare deplasare se scoteau bani frumosi, in functie de tarifele de cazare si diurna. Din lacomie sau prostie, unele persoane plecate „in interes de serviciu” au decontat cheltuieli duble in aceeasi perioada de timp. De exemplu, X pleca in Franta pentru o saptamana, primea o suma consistenta de bani, iar pentru aceeasi perioada de timp mai deconta o diurna si cazare in Germania, spre exemplu.

„Trimisii” Universitatii au reusit astfel sa revolutioneze la nivel mondial deplasarile in strainatate pe bani publici!Metoda a fost utilizata cu succes de chiar unul din fiii rectorului, dr. Adrian Maghiar, cadru didactic la Universitate. In perioada 26.04-10.05 2002, Adrian Maghiar a fost „in interes de serviciu” in Germania. Universitatea i-a decontat suma de 477 de euro diurna (pentru 15 zile) si 938 de euro cazare (pentru 14 nopti).

Pentru acelasi Adrian Maghiar, in perioada 04.05-10.05.2002 au fost decontate cheltuieli privind deplasarea in Elvetia: diurna 520 de euro si cazare 846 de euro. In mod clar rezulta ca au fost decontate cheltuieli de deplasare in doua tari diferite, in aceeasi perioada, ceea ce inseamna „majorare nelegala si nejustificata a cheltuielilor de deplasare”. Pentru cel care semneaza insa pentru banii primiti asa cum am aratat, pentru deplasare in strainatate, lucrurile capata valente penale.

Un alt mod de a scoate sute de euro din vistieria Universitatii si pe care am reusit sa-l identificam pe baza unui caz concret este urmatorul: unei persoane plecate „in interes de serviciu” in Franta in perioada 15.06-21.06.2002 Universitatea ii deconteaza, fara documente justificative, cheltuieli in valoare de 245 de euro. Aceleiasi persoane i se mai deconteaza de Universitate o diurna pentru perioada 18.06-1.07.2004, de data aceasta existand documente pentru cazare si masa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro