Sari direct la conținut

Gazele se scumpesc cu 2% pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru cei industriali de la 1 aprilie – arbitrul pietei de energie

HotNews.ro

Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica, relateaza Mediafax.

El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate. Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: „La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici”.

Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu 5%. „Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, fac aceasta subliniere pentru ca noi avem consumatori si in piata libera si in piata reglementata, in piata reglementata, care este constituita dintr-un raport de 15%, preturile vor creste cu aproximativ 5%”, a aratat presedintele ANRE.

Intrebat daca vor mai fi scumpiri dupa 1 aprilie pana la sfarsitul anului, Havrilet a spus ca „pentru consumatorii din piata libera exista piata libera, iar in piata reglementata, conform calendarului, exista trepte de crestere a pretului”. „Dar consideram ca de la 1 iulie evolutia pietei va fi una de o asa maniera incat sa putem controla preturile”, a adaugat el.

In legatura cu criticile ca acest calendar de liberalizare a preturilor este prea accelerat si faptul ca marile industrii nu suporta o crestere a preturilor la gaze atat de mare, Havrilet a explicat ca utilizatorii din industrii pot sa opteze fie pentru piata reglementata, fie pentru piata libera, unde preturile sunt date de cerere si oferta.

„In piata libera preturile se formeaza conform cererii si ofertei si aceste preturi nu sunt egale cu cele din piata reglementata. Piata reglementata constituie un nucleu de 15%, in general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot sa aleaga: pot sa ramana in cadrul pietei reglementate platind tarifele care sunt in calendar sau pot sa aleaga sa mearga in piata libera si sa negocieze direct un alt pret”, a mai spus Havrilet.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro