Gazprom a rezervat o capacitate de livrare prin gazoductul Yamal-Europe de 3 ori mai mare pentru noaptea de luni
Gazprom a rezervat capacitate suplimentară de transport a gazoductului Yamal-Europe pentru noaptea de luni spre marți, potrivit rezultatelor unei licitații de rezervare de pe Platforma GSA, anunță agenția Interfax.
Gazprom a rezervat pentru ziua de marți o capacitate de transport de 0,6 milioane de metri cubi pe oră prin gazoductul Yamal-Europe. Începând de la ora 22:00, ora Moscovei, până marți dimineața s-au rezervat încă 1,3 milioane de metri cubi pe oră.
Interfax notează că de la sfârșitul lunii februarie Gazprom a crescut zilnic pomparea prin conducta principală Yamal-Europe pe timpul nopții din cauza scăderii temperaturilor în Europa.
Aceasta a funcționat timp de aproape două luni în sens invers, cu o scurtă întrerupere la începutul lunii februarie când a reînceput temporar să livreze gaze naturale pentru clienții europeni.
Funcționarea în „marșarier” a început pe 20 decembrie, provocând o creștere a prețurilor gazelor din Europa până la maxime istorice și acuzații reciproce din partea Occidentului și a Rusiei.
Discuții despre sancțiuni împotriva Gazprom și a sectorului energetic al Rusiei
Gazprom își crește exporturile de gaze naturale către Europa în contextul discuțiilor privind eventuale sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, o măsură respinsă lunide Germania și Ungaria.
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat de asemenea că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, propunând un boicot asupra petrolului şi gazelor din această țară.
„Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”, a afirmat Johnson.
El a spus că o astfel de decizie legată de interzicerea energiei rusești ar trebui să fie una luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare: „(…) să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”.
Declarațiile oficialilor europeni vin după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în urmă cu o zi că Statele Unite analizează împreună cu aliații din Europa posibilitatea de a interzice importurile de petrol din Rusia.
–
Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.