Sari direct la conținut

​Gazprom asteapta vesti bune din Ucraina pentru a renunta la South Stream

HotNews.ro

Realizarea proiectului South Stream depinde de negocierile cu Ucraina, el intotdeauna a fost legat de aceasta tara, a declarat pentru Interfax presedintele Gazprom, Aleksei Miller. Iar surse apropiate de Gazprom au spus pentru Vedomosti ca proiectul poate fi abandonat complet daca Rusia si Ucraina vor cadea de acord asupra unui nou contract pentru transportarea gazelor rusesti catre Europa.

„South Stream a fost gandit ca alternativa la conducta ucraineana, care transporta doua treimi din exporturile concernului. Dar acum Kiev si Moscova discuta din nou infiintarea unei intreprinderi mixte pe baza sistemului ucrainean de gazoducte. Urmatoarea runda de convorbiri este prevazuta pentru 15 ianuarie. Daca discutiile se vor incheia cu succes, pentru South Stream sunt posibile trei variante: o capacitate mai redusa, o amanare a lucrarilor de constructie sau chiar renuntarea la proiect”, au declarat surse apropiate Gazprom, confirmate de surse guvernamentale.

Alti reprezentanti ai Gazpromului, aceiasi care cu doua saptamani in urma afirmau ca South Stream va urma graficul stabilit indiferent de tratativele cu tarile de tranzit, au refuzat alte comentarii. Conform planului initial, South Stream ar urma sa intre in functiune la sfarsitul anului 2015. Pretul tronsonului prin Marea Neagra – aproape 10 miliarde de euro, cel al traseelor terestre aproape 5,5 miliarde de euro, la care se adauga pregatirea sistemului rus pentru acest gazoduct. In total – aproape 30 miliarde de dolari.

Acest proiect este absolut inutil, daca Ucraina va ceda Gazpromului o parte din gazoductele sale, au incercat expertii sa convinga Gazpromul. E adevarat, subiectul se dezbate de peste 10 ani, scrie Vedomosti. Odata cu darea in exploatare a conductelor ocolitoare, sistemul ucrainean se pierde, recunostea, zilele trecute, presedintele tarii, Viktor Ianukovici. In opinia lui, nu este nici o rusine sa reiei ideea formarii unei intreprinderi mixte. „Este patrimoniul nostru, care poate ajunge insa o gramada de fiare vechi. Nu vreau ca sistemul nostru sa ajunga la gunoi”, spunea Ianukovici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro