Sari direct la conținut

Gazprom nu doreste intermediari in afacerile cu gaze

HotNews.ro

Prim vicepremierul Dmitri Medvedev, presedinele consiliului director al companiei Gazprom, s-a declarat impotriva utilizarii intermediarilor in afacerile cu gaze naturale.

Intr-un interviu acordat companiei germane ARD, Medvedev a lansat posibilitatea ca de anul viitor sa se revizuiasca „schema relatiilor bilaterale” si sa se renunte „la niste structuri intermediare a caror existenta nu se justifica si a caror utilitate nu o intelegem in totalitate, dar care ne-au fost propuse intr-un anumit context istoric de partenerii nostri.

E posibil ca un astfel de demers sa conduca la simplifiarea relatiilor bilaterale, ajungandu-se sa se incadreze in graficele fixate, fara acumularea de mari datorii”.

Altfel spus, dupa cum arata cotidianul Vremia novostei (VN), intentia autoritatilor de la Kremlin este de a inlatura traderul elvetian RosUkrEnergo, principalul furnizor al gazelor central-asiatice pe piata ucraineana.

Ziarul citat mai arata ca o declaratie atat de ferma, care ar putea costa anumiti oameni de afceri miliarde de dolari, nu ar fi fost data publicitatii fara o conventie prealabila in acest sens cu presedintele Putin.

Mai mult, afirmatiile directorului Gazprom coincid, in mare parte, cu intentiile exprimate de foarte probabilul premier ucrainean, Iulia Timosenko. Aceasta din urma a promis sa se debareseze de intermediari si sa stabileasca relatii directe cu Rusia in domeniul livrarilor de gaze.

O alta cauza a excluderii traderului elvetian din lista preferintelor autoritatilor de la Kremlin vizeaza relatiile cu partenerul companiei RosUkrEnergo – intreprinzatorul ucrainean Dmitri Firtas -, care au intrat intr-un impas accentuat.

Neintelegerile lui Firtas cu mediul de afaceri din Rusia au inceput cu tentativa lui de a obtine controlul asupra marilor rezerve de gaze din regiunea Astrahan si din regiunea autonoma Nenetk.

Declaratia lui Medvedev, nota publicatia, va deveni, dupa toate probabilitatile, punct de plecare si pentru stabilirea politicii de preturi din relatiile cu Ucraina.

De altfel, directorul Gazprom-ului a mai subliniat ca principiul sistemului actual de calculare a preturilor la gaze va deveni principiu universal pentru toate tarilor fostului spatiu sovietic si ca tarifele in vigoare la ora actuala sunt stabilite in concordanta cu metodica internationala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro