Gazprom nu vrea sa renunte la intermediarii pentru export
Un raport intern al Gazprom arata ca actuala schema de export pentru gazele naturale rusesti ar trebui pastrata, ceea ce inseamna ca intermediarii intre compania rusa si tarile importatoare nu vor disparea. Raportul, obtinut de Vedomosti si Interfax, arata ca eliminarea intermediarilor ar fi „periculoasa”, putand alimenta pretentiile statelor europene de micsorare a pretului la gaze.
Kremlinul a cerut in mod repetat Gazpromului sa ia in calcul eliminarea intermediarilor, scrie Vedomosti. Ultima astfel de cerere a fost adresata la inceputul anului 2010 si a demarat o noua revizuire: Gazprom a declarat ca este vorba despre o operatiune de rutina, dar agentia Interfax a scris ca este vorba despre un conflict intern serios in sanul Gazprom: serviciul financiar versus serviciul relatiilor economice cu strainatatea.
Pe acest fundal, conducerea concernului a decis ca pana la sfarsitul anului, directorul general al Gazprom export, Aleksandr Medvedev, va pregati un raport.
Iar principalele concluzii sunt: actualul sistem de export este optim, orice schimbari sunt periculoase, a dezvaluit pentru Vedomosti un angajat al companiei ruse. Acelasi lucru l-a transmis si agentia Interfax, citand alte surse. Eliminarea anumitor companii din lantul existent, ca si orice alte modificari aduse schemei in functiune, ar putea fi folosite de consumatorii europeni drept pretext pentru a inclina in favoarea lor balanta de interese dintre cumparator si vanzator, indica Medvedev in raportul sau.
Iar singurul element „problematic” il constituie un contract pentru Bulgaria incheiat cu una dintre filialele concernului, Gazprom Germania (0,6 mld mc pe an) si care a fost eliminata din schema.
Si Romania importa gaze naturale din Rusia prin intermediari. Romgaz importa de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE si Imex Oil.
WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si Gazprom.
Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.