Sari direct la conținut

Gazprom prognozeaza majorari masive de preturi pentru gazele naturale: 500 dolari/mia de metri cubi

Aleksei Miller, presedintele Gazprom, Foto: HotNews.ro / DP
Aleksei Miller, presedintele Gazprom, Foto: HotNews.ro / DP

Piata europeana a gazului bate toate recordurile, a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller, la inceputul acestei saptamani. „Credem ca in decembrie, pretul din contractele pe termen lung va ajunge la nivelul a 500 dolari/1000 mc. Si este posibil sa nu fie ultimul record stabilit de noi in cursul acestui an”, a declarat Miller pentru Vedomosti.

Intre timp, cel mai mare importator de gaze din Cehia, RWE Transgas, a anuntat ca va mari preturile la gazul furnizat pentru consum intern din cauza majorarilor operate deja de Gazprom.

Ultima oara cand Gazprom a practicat astfel de preturi a fost la sfarsitul anului 2008, dupa saltul cotatiilor la petrol: in contractele pe termen lung ale concernului, preturile evolueaza, de regula, in functie de piata produselor petroliere cu o intarziere de 6-9 luni.

In vara anului 2008, cand petrolul a marcat recordul sau absolut, Miller a prognozat un pret de 500 de dolari spre sfarsitul anului. Previziune care s-a adeverit, spre deosebire de alte cateva lansate cam in acelasi interval de timp.

Cotatiile la petrol nu au atins inca nivelul din 2008: luni barilul Brent a valorat 125,5 dolari, in timp ce maximul istoric este de 147. In schimb, de la inceputul anului, pretul mediu este mai ridicat decat acum trei ani: 110$ fata de 97$, scrie Vedomosti. Problema este ca – noteaza ziarul – spre deosebire de anul 2008, clientii europeni depun eforturi pentru revizuirea contractelor: reducerea preturilor sau calcularea lor in functie de piata spot.

UPDATE Nu este pentru prima oara cand se atinge acest nivel de 500 de dolari/1.000 de metri cubi. „S-a intamplat si in 2008 si Romania a trecut cu bine peste aceasta situatie”, a declarat pentru HotNews.ro, Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. In 2008, Romania a fost nevoita sa importe gaze din Rusia si cu 500 de dolari. Insa pe masura ce preturile la titei au scazut, s-au ieftinit si gazele rusesti, ajungand in 2009 la nivelul de 290 dolari/1.000 metri cubi. Insa, cresterea masiva din 2008 s-a resimtit destul de puternic si asupra preturilor la consumator, crescand cu circa 20%.

Acum situatia este putin diferita de 2008 avand in vedere perioada de criza si de aceea majorari puternice ale preturilor ar putea fi mult mai greu sportate de consumatori. „In perioada de criza, Guvernul poate sa inghete preturile la producatorii interni”, a precizat oficialul din Ministerul Economiei. In prezent, Romgaz si Petrom vand gazele produse cu 165 dolari/1.000 mc, pret care a ramas la acelasi nivel inca din 2009.

Potrivit reprezentantului Ministerului Economiei, dupa aceasta crestere masiva a preturilor la gazele furnizate de Gazprom, este posibil sa urmeze o scadere. Totul depinde de evolutia pretului la titei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro