Sari direct la conținut

Geoană, convins că va mai participa și la alt summit NATO, dar „din altă poziție”. „E un răspuns suficient de clar”

HotNews.ro
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană se arată convins că summit-ul NATO de la Washington, la care a participat în calitate de secretar general adjunct al NATO, va fi ultimul la care a luat parte în această calitate, dar nu şi ultimul summit la care participă. El afirmă că „e un răspuns suficient de clar”privind o eventuală candidatură a sa la preşedinţia României.

”Pot să spun un singur lucru astăzi, că sunt tot mai convins de faptul că acest summit nu a fost ultimul meu summit şi în această poziţie, sigur, dar în altă poziţie, destul de posibil. De aceea, nu pot să dau un răspuns complet. Cred că e un răspuns suficient de clar. Dar nu am voie şi nu pot, moral, etic vorbind, profesional vorbind aici, să fac un anunţ atâta vreme cât sunt încă la NATO şi am spus acest lucru nu ca să mă eschivez de un răspuns, ci pentru că respect prea mut organizaţia pe care o servesc şi etica profesională pe care trebuie să o am”, a afirmat Mircea Geoană într-un interviu acordat, la Washington, postului Antena 3, potrivit News.ro.

El a spus că i se pare ”curios” faptul că principalele partide din România nu au candidat anunţat pentru funcţia supremă în stat.

”Dacă la mine există o explicaţie obiectivă şi nu subiectivă, cred că acolo este o întrebare un pic mai profundă, care este motivul pentru care în buza alegerilor prezidenţiale, aproape… Eu am un răspuns şi nu vreau să pară nimic altceva decât situaţia faptului că într-o parte există probabil un calcul de risc politic major pe care cineva nu vrea să-şi asume şi cineva şi-ar dori să-şi asume, dar nu are voturile necesare. Este o situaţie cu totul inedită pentru democraţia noastră fragilă, fragilizată, de multe ori, şi din exterior şi din interior”, a mai spus fostul preşedinte al PSD. 

Geoană a subliniat că ”trebuie rezolvată” succesiunea sa la conducerea NATO, după ce s-a decis cine îl va înlocui pe secretarul general în funcţie, Jens Stoltenberg.

„Cine nu se adaptează la un mediu modificat dispare”, spune Geoană

Secretarul general adjunct al NATO a spus că politicul a rămas mult în urma societăţii românești și oamenii politici trebuie să înţeleagă că au obligația „să descătuşăm potenţialul acestei ţări”.


„Această ţară, în mod normal, este o ţară care ar trebui să devină una dintre cele mai de succes ţări din Europa cu o singură condiţie: ca politicul să lase românii, cetăţenii, businessul, firmele româneşti, talentul românesc, diaspora românească să ne punem potenţialul în valoare”, a afirmat Mircea Geoană.

El este de părere că România ar trebui ca, în actualul context geo-politic, să aibă curajul să facă ”un salt energic pentru etapa următoare”.

”Există o lege în politică, în geo-politică, în viaţă, în biologie: cine nu se adaptează la un mediu modificat dispare. În clipa de faţă România nu are altă variantă – şi spun asta ca un om care ştie ce spune – decât să avem curajul să facem un salt energic pentru etapa următoare. Şi eu am crezut, la un moment dat, că aderarea la UE şi la NATO va rezolva problemele de întârziere istorică, problemele de slabă guvernanţă din România, că decalajele de dezvoltare dintre regiuni se vor atenua prin simplul fapt, dar m-am înşelat. Astăzi, România trebuie să-şi modifice modul în care statul funcţionează, în care economia funcţionează, în care societatea funcţionează, să se reculeze cu diaspora sa numeroasă”, a spus Geoană.

El a arătat că ”măcar în zonele cheie” România ar trebui să aibă oameni competenţi.

”Pentru România (summit-ul NATO de la Washington – n.r.) înseamnă reconfirmarea unei relevanţe strategice excepţionale şi noi poate să nu realizăm cât de valoroasă este valenţa multiregională a României. România are o valenţă şi către Marea Neagră, şi către Caucaz, şi către Asia Centrală şi către Ucraina şi Moldova şi către Europa Centrală. (…) În mod normal, pentru România perioada următoare ar trebui să fie, într-un fel, începutul de a colecta dividendele relevanţei strategice pentru investiţii, locuri de muncă, infrastructuri mai bun, mai puţini tineri care să plece din ţară”, a mai afirmat Mircea Geoană.

De altfel, la începutul lunii iulie, Mircea Geoană a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie pentru o candidatură la alegerile prezidențiale.

Totodată, preşedintele Partidului România în Acţiune, Mihai Apostolache, a anunţat, la sfârșitul lunii iunie, că formaţiunea a luat decizia de a susţine candidatura independentă a secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale. 

Guvernul a anunțat oficial pe 4 iulie că alegerile prezidențiale vor fi organizate în data de 24 noiembrie. Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie.

Potrivit ultimului sondaj de opinie, actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4% și apoi liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9%, care tocmai și-a anunțat luni, pe 15 iulie, candidatura la prezidențiale.

INTERVIURILE HotNews.ro