George Maior: Exista riscul ca unii membri PSD sa nu ma voteze la sefia SRI
Decizia presedintelui Basescu de a propune la conducerea SRI un reprezentant al opozitiei continua sa suscite dezbateri. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, social-democratul George Maior spune ca nominalizarea sa nu e rezultatul unor intelegeri secrete si ca a primit propunerea sefului statului exact in ziua in care aceasta a fost facuta publica.
HotNews.ro: Domnule Maior, luni, cand ati primit oferta de la Cotroceni si ati mers acolo, ce v-a spus presedintele Traian Basescu? De ce va propune sa preluati sefia SRI?
George Maior: Pentru ca a existat ideea, cred eu foarte importanta pentru evolutia Sistemului de Securitate Nationala, dar si a modului de a intelege acest sistem in contextul evolutiei democratice si democratiei in tara, ca un membru al opozitiei automat, sau prin cutuma, sau prin modificarea legii, sa preia conducerea unui important serviciu roman de informatii: SIE sau SRI. Este vorba de un principiu deci.
HotNews.ro: Traian Basescu nu a vorbit niciodata despre acest principiu, public. Cum s-a explicat aceasta alegere? Dincolo de faptul ca se gandeste sa faca asta, ce v-a spus? De ce dumneavoastra? De ce PSD?
George Maior: In primul rand este vorba de un principiu. Domnia sa l-a expus public in momentul in care a facut aceasta nominalizare. A facut-o prin prisma principiului si apoi s-a uitat, cu siguranta, si la persoana respectiva, avand in vedere activitatea sa profesionala.
HotNews.ro: Au mai existat discutii inainte de ziua de luni? Ati mai discutat cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema?
George Maior: Nu am discutat niciodata pe aceasta tema. Am expus si noi, la randul nostru, acest principiu, cu cateva saptamani inainte, in mod oficial. Pe linia partidului, consideram ca el este important pentru o noua abordare a unui domeniu sensibil, dar si al conceptului de democratie in Romania.
HotNews.ro: Deci, niciodata Traian Basescu nu v-a mai facut aceasta oferta in particular?
George Maior: Nu.
HotNews.ro: As vrea sa va intreb daca este adevarat ca ati participat la sedintele CSAT, acum, cand PSD e in opozitie, si ca ati fost singurul membru din opozitie prezent la sedintele CSAT.
George Maior: Am participat la o singura sedinta CSAT, nu prin prisma calitatii mele de membru al opozitiei, ci prin prisma calitatii de presedinte al Comisiei de Aparare.
Am incercat sa imi aduc atunci contributia la discutarea unor aspecte importante legate de reforma acestui sistem, de strategia de securitate nationala si cred ca am avut o viziune si echilibrata si analizata profund din punct de vedere profesional.
HotNews.ro: Pentru ca exista impresia ca o colaborare intre dvs, sau PSD, si Traian Basescu este mai veche si evocam aici episodul Atanasiu. Acolo ati sustinut punctul de vedere de la Cotroceni sau, in orice caz, punctele de vedere coincideau.
George Maior: Am sustinut idei legate de o criza care a existat si inca exista, din pacate, in Ministerul Apararii in relatia dintre civili si militari.
Nu a fost vorba de a indeplini sau de a imi asuma o perspectiva a presedintelui in acest sens, ci pur si simplu o perspectiva si din punct de vedere al opozitiei si din punct de vedere al modului in care intelegem relatiile strategice ale Romaniei in acest domeniu important care a fost, din pacate, tulburat de evenimentele cunoscute.
Deci a fost vorba si de o viziune politica insusita de opozitie, o critica la adresa unui domeniu care nu era gestionat corespunzator.
HotNews.ro: Societatea civila critica lipsa de transparenta a acestei decizii, iar colegul dvs, Sorin Oprescu, a criticat acest lucru in ceea ce priveste partidul, spunand ca n-a fost consultat si ca trebuia sa existe mai intai o discutie in partid. Cum comentati acest lucru?
George Maior: A existat consultare in partid.
HotNews.ro: Cu cine?
George Maior:Cu mai multi lideri importanti ai partidului.
HotNews.ro: Puteti face cateva nominalizari? Cine stia de aceasta discutie?
George Maior: Nu vreau sa fac nominalizari, este primul aspect, iar cel de-al doilea este legat de faptul ca partidul a lansat in mod oficial aceasta idee prin vocea purtatorului sau de cuvant si prin cea a sefului departamentului de aparare, care eram eu la acea vreme.
HotNews.ro: Exista, din punctul dvs de vedere, riscul ca in Parlament, chiar unii membri PSD sa nu voteze nominalizarea dvs la sefia SRI?
George Maior: Nu vreau sa fac comentarii sau speculatii. Fiecare parlamentar va lua o decizie in functie de intelegerea si aprecierea acestui principiu. Exista, fara indoiala, si acest risc.
Daca va fi o decizie negativa in Parlament, atunci e foarte clar ca vom merge ca pana acum daca se va putea intelege la nivel politic, daca va putea exista o intelegere pentru rezolvarea acestei situatii. Nu este nicio problema, in ceea ce ma priveste, dar este pacat ca nu incercam dupa 15 ani un asemenea pas.
HotNews.ro: In acest moment, exista o decizie interna, de partid luata, scrisa? Sau doar acceptul verbal al domnului Geoana?
George Maior: Exista decizia clara a partidului in privinta principiului pe care l-am enuntat.
HotNews.ro: Cand a fost luata aceasta decizie?
George Maior: Aceasta a fost exprimata, si public, in conferinta de presa.
HotNews.ro: Dar fiind o decizie importanta, nu credeti ca era firesc ca sa existe o decizie interna a forurilor de conducere din partid?
George Maior: Atunci, nu inteleg ce rol ar mai avea un presedinte de partid daca nu poate sa ia asemenea decizii. Poate trebuia sa facem un congres pentru luarea unei decizii de acest gen. In ce forte se iau asemenea decizii? Exista asumarea unei viziuni de catre presedintele partidului.
HotNews.ro: Sunteti autorul, in anul 2005, al unui proiect de lege privind Serviciul Roman de Informatii, impreuna cu Ioan Strab, care continea prevederi criticate, chiar in ce priveste proiectele de la Cotroceni ulterioare, si anume: puteri sporite pentru ofiterii de informatii pentru ca acestia sa poata face actele premergatoare in cercetarea penala si acestea sa reprezinte probe.
Va pare rau ca ati facut acel proiect de lege sau va mentineti punctul de vedere de atunci?
George Maior: Am lansat mai multe proiecte atunci, unele prevederi erau foarte bune in ceea ce priveste controlul judecatoresc. Asupra ascultarii telefoanelor, de exemplu, au existat reactii extrem de critice din societatea civila, mi le-am insusit, am reanalizat si m-am retras din anumite proiecte si am si spus public atunci acest lucru.
Si acest fapt denota o chestiune importanta pentru mine, este bine sa existe consultari serioase cu societatea civila in constructia unor asemenea proiecte.