Sari direct la conținut

Georgia: 20 de ani de la Revoluția Trandafirilor / „A însemnat dezmembrarea sistemului rus post-sovietic”

HotNews.ro
Mihail Saakaşvili, Foto: Georgian Pool / AP / Profimedia
Mihail Saakaşvili, Foto: Georgian Pool / AP / Profimedia

Principalul partid de opoziție din Georgia, fondat de fostul președinte Mhail Saakașvili, în prezent încarcerat, a sărbătorit joi cea de-a 20-a aniversare a „Revoluției trandafirilor”, un val de proteste fără precedent lansat de acest reformator pro-occidental, potrivit AFP.

Mișcarea, lansată în noiembrie 2003 după alegeri legislative controversate, l-a înlăturat pe președintele Eduard Șevardnadze, care dominase viața politică încă din anii 1970.

Mihail Saakașvili a devenit președinte al acestei foste republici sovietice și a lansat o politică de integrare în NATO și UE, sfidând Moscova.

Aproximativ 1.000 de membri ai partidului Mișcarea Națională Unită (UNM) s-au adunat joi în capitala Tbilisi pentru a cere eliberarea fostului șef de stat, a cărui stare de sănătate în declin provoacă îngrijorare.

„Ideea unei Georgii unite, puternice, democratice, europene și libere a fost forța motrice din spatele Revoluției Trandafirilor și a liderului său Saakașvili”, a declarat unul dintre liderii MNU, Tina Bokuchava, în timpul mitingului.

„Injustiția teribilă a detenției lui Saakașvili trebuie să înceteze”, a adăugat ea.

Fostul președinte, care a condus Georgia din 2004 până în 2013 înainte de a petrece opt ani în exil în străinătate, în special în Ucraina, a fost arestat la întoarcerea sa în țară în 2021 pentru ceea ce el consideră a fi un abuz de putere motivat politic.

În prezent, el este principala figură a opoziției.

Politicianul în vârstă de 55 de ani spune că a fost maltratat în închisoare, iar medicii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea sa de sănătate, care pare să se fi deteriorat după o grevă a foamei de 50 de zile anul trecut.

„Revoluția trandafirilor a schimbat pentru totdeauna istoria Georgiei și i-a asigurat locul în lume”, a scris Saakașvili pe Facebook.

„Revoluția noastră a pus bazele pentru dezmembrarea sistemului rus post-sovietic și a făcut din Georgia un exemplu de urmat”, a adăugat el.

Fostul președinte a întreprins reforme profunde și a reușit să reducă corupția care măcina instituțiile.

Însă numeroși critici au denunțat președinția sa pentru încălcarea libertăților și tendințele autoritare, citând în special reprimarea violentă a manifestațiilor antiguvernamentale.

Revoluția georgiană a fost urmată de alte mișcări similare, cum ar fi Revoluția portocalie pro-occidentală din Ucraina din 2004.

Kremlinul nu vede cu ochi buni aceste inițiative, deoarece dorește să-și păstreze influența în țările din fosta URSS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro