Germania a inregistrat un excedent comercial record in septembrie, in plina dezbatere despre dezechilibrele mondiale
Comertul exterior german a inregistrat un excedent record in septembrie, o cifra care alimenteaza dezbaterea legata de forta exporturilor germane si de efectul asupra economiei mondiale, relansata saptamana trecuta de Statele Unite, scrie AFP.
Cu 20,4 miliarde euro in cifre brute, excedentul comercial al primei economii europene a atins un nivel record, potrivit cifrelor publicate vineri de Oficiul federal pentru statistica. Ultima cifra care se apropia cel mai mult de acest record data din iunie 2008, inainte de falimentul Lehman Brothers.
Cifrele corectate cu variatiile sezoniere arata un excedent de 18,8 miliarde de euro, cu peste trei miliarde mai mult decat in august. Cauza: o crestere de 1,7% intr-o luna a exporturilor, la 93 miliarde euro, si un recul de 1,9% al importurilor (74 miliarde euro).
Aceste cifre alimenteaza insa criticile. Saptamana trecuta, un raport al Trezoreriei americane a criticat „depedenta fata de exporturi” a Germaniei si cererea sa interna „anemica”, sursa de dezechilibre in Europa, nefasta pentru intreaga economie mondiala. Prin aceste declaratii, Trezoreria a reluat o tema draga altor tari, in special Frantei.
Berlin a denuntat imediat o critica „de neinteles”. „Nu avem exporturi puternice pentru ca facem dumping”, a spus Anton Borner, presedintele federatiei exportatorilor BGA, ci pentru ca „suntem in frunte in termeni de raport pret-calitate”. „Nimeni nu ar avea de castigat daca exportul german ar slabi”, crede acesta.
„Slabirea celor mai puternici nu ii intareste pe cei slabi”, afirmase si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, joi.
Guvernul german spune ca cererea se va relansa – atat cea a gospodariilor cat si cea a intreprinderilor, mult timp reticente in a investi – dar reculul neasteptat al importurilor din septembrie spune altceva.
„Cu importuri slabe, Germania nu sustine tarile care incearca sa se reechilibreze”, comenteaza Johannes Gareis, economist la Natixis, facand aluzie la partenerii Germaniei din sudul Europei.
Cererea germana ar putea insa sa beneficieze de stimulente in anii urmatori, prin cooptarea social-democratilor la guvernare.
Acordul de guvernare, care este negociat in prezent, ar urma sa prevada un salariu minim generalizat. SPD doreste de asemenea investitii masive in infrastructura si educatie.