Germania a naționalizat cel mai mare importator de gaze naturale al țării
Uniper, cel mai mare importator de gaze naturale din Germania, a anunțat miercuri că guvernul de la Berlin va obține o cotă de 99% în companie după o mărire de capital în valoare de 8 miliarde de dolari care va fi finanțată din bani publici, relatează Reuters.
Noul pachet de asistență financiară prin care statul german a obținut controlul companiei este ultimul dintr-o serie prin care guvernul de la Berlin a pompat miliarde de euro în compania energetică pentru a preveni falimentul acesteia.
Naționalizarea celui mai mare importator de gaze naturale a țării este a doua mutare făcută în doar o săptămână de guvernul condus de Olaf Scholz cu scopul de a ține pe linia de plutire sectorul energetic în contextul crizei provocate de Gazprom.
Compania controlată de statul rus a anunțat la începutul lunii septembrie că livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 care alimentează Germania vor fi suspendate pe termen „nelimitat”, după ce încă din timpul verii a redus treptat exporturile, până când gazoductul a ajuns să funcționeze la doar 20% din capacitatea sa totală.
Săptămâna trecută guvernul german a preluat controlul și asupra unei rafinării de petrol rusești care furnizează 90% din combustibilul folosit de capitala Berlin.
Sute de companii germane depind de Uniper
„Statul va face tot ce este posibil, și asta arătăm acum, să țină companiile stabile pe piață”, le-a declarat miercuri reporterilor ministrul german al Economiei Robert Habeck.
Sute de utilități municipale și furnizori de energie din Germania sunt clienți ai Uniper. Atunci când prețurile vor fi transferate clienților începând cu luna octombrie, taxele suplimentare ar putea „să se ridice la 200 sau 300 de euro pe an pentru o familie de patru persoane”, a avertizat Olaf Scholz în luna iulie.
El a asigurat însă că statul „va fi acolo”.
„You’ll Never Walk Alone”, a repetat de mai multe ori cancelarul, preluând titlul acestui imn drag multor fani ai fotbalului. Olaf Scholz se angajase să împiedice un faliment al Uniper, care ar amenința, prin efect de domino, să disloce piața energiei și să ducă la penurie la iarnă în Germania.