Sari direct la conținut

GFK: Doar o treime dintre romani sunt dispusi sa incerce noi produse de larg consum

HotNews.ro

In comparatie cu locuitorii altor tari din regiune, romanii se numara printre cei mai reticenti in a incerca noi produse de larg consum (alimentare sau nealimentare), doar o treime (29%) dintre romanii cu varste de peste 15 ani care se implica in cumparaturile mari ale gospodariei in care locuiesc declarand ca obisnuiesc sa incerce noi astfel de produse lansate pe piata, arata un studiu GFK.

Chiar daca in prima parte a anului 2009 vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au scazut, exista si categorii de produse si servicii aflate pe un trend crescator in ceea ce priveste consumul, printre care si produsele de larg consum.

In cazul acestora – produse alimentare sau nealimentare – cei mai multi dintre cumparatori (71%) declara ca obisnuiesc sa achizitioneze marci cu care sunt familiarizati. Cu toate ca oamenii evita produsele si serviciile de care nu au neaparat nevoie sau pe cele pe care considera ca nu ofera un raport pret-calitate corect, ei nu ocolesc in totalitate noutatile.

Circa o treime (29%) dintre romanii cu varste de peste 15 ani care se implica in cumparaturile mari ale gospodariei in care locuiesc spun ca obisnuiesc sa incerce produse nou aparute pe piata.

Aceasta disponibilitate se accentueaza odata cu cresterea venitului si cu scaderea varstei. Adolescentii intre 15 si 19 ani sunt cei mai predispusi sa incerce produse noi, 55% dintre ei declarand ca aleg astfel de produse in defavoarea celor pe care le cunosc deja.

In comparatie cu alte tari din regiune, romanii se numara printre cei mai reticenti in a incerca ceva nou. Locuitorii din Bosnia si Herzegovina sunt cei mai apropiati ca atitudine de romani, 66% dintre acestia afirmand ca mai degraba cumpara si consuma produsele cu care sunt familiarizati decat pe cele noi.

In cele mai multe din tarile in care s-a desfasurat acest studiu GfK – Bulgaria, Cehia, Macedonia si Kazakhstan – respondentii sunt aproape egal impartiti intre cei care sunt dispusi sa incerce noutatile si cei care sunt mai conservatori si se limiteaza la marcile bine cunoscute. Cei mai deschisi la nou sunt austriecii, unde 57% cumparatori sunt inclinati sa incerce tot ce este nou pe piata si doar 43% se incadreaza in categoria celor mai putin receptivi.

Informatiile provin dintr-un studiu GFK Omnibus, realizat lunar, in sapte tari din Europa, respectiv Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cehia, Macedonia, Kazakhstan, Romania si Austria. In Romania culegerea datelor s-a facut in luma martie 2009, esantionul a fost format din 605 persoane din zona rurala si urbana, informatiile fiind reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

Grupul GFK a fost infiintat in 1934, fiind in prezent unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarilor de piata, cu 130 reprezentante, birouri si participari active in peste 90 de tari si aproximativ 10.000 de angajati. Pe piata locala, GFK Romania este unul dintre cele mai importante institute de cercetare de piata, cu o cifra de afaceri de 9,1 milioane euro in 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro