Sari direct la conținut

Ghid National de Weekend. Ce fac Barton, Cesereanu, Tolcea, Groza si Onisei in weekend? 

HotNews.ro
weekend Haute, Foto: Haute Culture
weekend Haute, Foto: Haute Culture

Pentru liberele astea, ei au ales. Ana Barton (Bucuresti) umbla desculta prin padure si tace. Ruxandra Cesereanu (Cluj) isi face bagajele pentru Venetia. Marcel Tolcea (Timisoara) citeste cartea prietenului Vighi despre lectura ca aventura. Mircea Groza (Salaj) face silvoita si malai. Ana Maria Onisei (Festival Enescu) merge la job unde asculta muzica. Tu? Trimite poze si scrie-ne despre evenimentele tale. Haute Culture a ales iti da cateva idei. Vezi filme horror și fantastice – Festivalul Pelicula. Cruci -La Muzeul Taranului cu ocazia Inaltarii Sfintei Cruci. Dezbatere despre obsesia cutremurului. Cros pe plajă la Mamaia. Chef monstru al liceenilor la Botosani.

Ia sa luam aminte pe unde umbla contemporanii nostri

Ana Barton (Bucuresti)

A fost la jam session, organizat de saxofonistul Catalin Milea. Sambata umbla prin padure si duminica tace. Diminetile, nimic deosebit, este gimnasta. Dar, sambata, dupa gimnastica, se duce in padure.

￯Am nevoie sa umblu cu picioarele goale prin padure. Stau pana se face noaptea, pana caut drumul cu lanterna. Noaptea domneste in padure. Atunci semeni cel mai bine cu tine. Fie ca-ti place sau nu. Duminica, gimnastica, iar. Apoi tac. Citesc si tac. Cine o face o face pe raspunderea proprie. (Foto: Narcis Pop)

Ruxandra Cesereanu (Cluj)

Vara a fost la Histria, la tabara de creatie de acolo.

Impreuna cu studentii a construit un text rar despre viata falnicei Histrii. In weekendul asta arunca o ocheada spre ce-a fost asta vara. Dar, mai ales „e buna” de bagaje. Pleaca la Venetia. Cu o misiune de familie. La Venetia va prezenta, impreuna cu tatal sau, cartea detinutului politic, preotului greco-catolic, pierit in exil, la Roma. Acest om este chiar bunicul sau. Misiune, nu gluma sa vorbesti despre suferinta. Din familia ta. Din sufletul tau. Da, va ajunge si la expozitia anului Damien Hirst, tot in Venetia.

Marcel Tolcea (Timisoara)

Va sta cu ￯Mort in Patagonia￯ tot weekend-ul. Este cartea prietenului Daniel Vighi.

Se lanseaza in seara asta si o va citi de maine pana duminica. Cartea este despre lectura ca aventura. Este incursiune in lumea lui Columb, Magellan, de Gamboa, in lumea descoperirii Lumii Noi. (Foto: Opinia TM)

Mircea Groza (Zalau-Salaj)

se bucura ca a facut rost de prune bistritene albe si face silvoita, magiun, la caldare. Asta Sambata. Duminica o sa tocmeasca un malai pasat de parga.

A picat pe capul lui TVR-ul si a promis ca le spune cum se face prin partile astea malaiul.

Ana Maria Onisei (Bucuresti, PR al Festivalului Enescu):

„La mine weekendul e festivalier. Pentru ca-n timpul Festivalului Enescu nu doar muncim pentru comunicare, ci ne si cam bucuram pe bune si cu totul de ce-i in program. De-aici si recomandarea, cu toata pasiunea care-mi place. Muzica clasica de top, si live, da dependenta. La fel cum o fac toate micile sau marile momente cu artistii si cu publicul daca te uiti, si Calea Victoriei se schimba, si parfumul strazilor se umple de oamenii care vin la concerte. Sambata, o sa ma las sigur purtata de Schumann-ul pianistei Kathia Buniatishvilli, aceasta Marilyn Monroe a muzicii clasice, care sfaraie de virtuozitate.

Duminica, o sa fiu in sala la Ateneul Roman sa-l ascult pe Jonas Kaufmann, considerat cel mai bun tenor al momentului in lume. Si pentru ca as vrea sa dublam bucuria, va spun ca in cazul in care n-ati reusit sa prindeti bilete si va place atmosfera buna, puteti sa vedeti aceste concerte in transmisie live pe ecranul mare din Piata Festivalului (Piata George Enescu, vizavi de Ateneul Roman) sau, de ce nu, si-n intimitate, pe site-ul festivalenescu.ro sau la Radio Romania Muzical.

Pentru cei care vor neaparat sa traiasca Festivalul Enescu pe viu, si merita din plin, doua ponturi la cald: mai gasiti bilete daca va grabit la matinalul de duminica, de la Sala Auditorium.

Iar pentru cei care vor o gura de muzica contemporana, la Universitatea de Muzica, si sambata, si duminica, de la ora 16, cu intrare libera, incepe o noua serie de dezbateri cu unii dintre cei mai influenti compozitori contemporani ai lumii, veniti in premiera la Bucuresti, in Festival. Ca sa nu mai spun ca va puteti face si program de cinema. Pe 15 septembrie intra in cinematografe cel mai recent film al regizoarei Anca Damian multi-premiata international pentru Crulic. Noul film se numeste Perfect sanatos. Porneste de la o intamplare reala, cu procurori si suspiciuni. Trece prin adevar, si-ajunge la esenta vietii si-a mortii. Cu un Vlad Ivanov, din nou, genial. Si cu Anghel Damian, chiar fiul regizoareai, atat de aproape alaindelon-ish in rolul principal. (foto Petrica Tanase)

Estihai-hui in weekend? Comenteaza articolul nostru sau trimite-ne poze pe facebook.

Daca vrei sa intri la idei, uite alegerile Haute Culture

Continua pana pe 24 septembrie Festivalul Enescu.

Filarmonica della Scala, joi, 14 septembrie, ora 19:30, Sala Mare a Palatului. Israel Philharmonic Orchestra, sambata, 16 septembrie, ora 20:30, Sala Mare a Palatului. Israel Philharmonic Orchestra, duminica, 17 septembrie, ora 19:30, Sala Mare a Palatului.

Stefan Frustok Matei va fi in acest weekend „pe baricade”. Iata un indemn la a frecventa Festivalul. O scurta cronica despre „Omul care a reusit sa invinga acustica Salii Palatului”:

Un compozitor austriac catolic, o orchestra germana protestanta si un dirijor rus ortodox.

O combinatie posibila doar in muzica. Romantica, a 4-a simfonie a lui Anton Bruckner – la Sala Palatului, dirijorul rus Valery Gergiev a interpretat versiunea 1878/80, una din mai multele versiuni realizate intre 1874 si 1888 – este singura ￯programatica￯ din cele 9 simfonii, preluand teme muzicale medievale dedicate vanatorii. Pentru mine, muzica simfoniei este insa de un dramatism care depaseste cu mult atmosfera unei partide de vanatoare. Ghergiev a adaugat ceva din patosul specific unei viziuni ruse asupra muzicii, unei simfonii cu o structura beethoveniana dar cu armonii wagneriene, interpretata magistral de instrumentisti exceptionali. A fost unul din cele mai fantastice momente muzicale la care mi-a fost dat sa asist, de cand ma stiu.

In timp ce scriu aceste randuri, ma uit pe Mezzo si ascult a 9-a, in aceeasi interpretare fantastica. Cu o infatisare modesta – nimic din ostentatia majoritatii dirijorilor – jenat parca de faptul ca trebuie sa apara in prim plan, Gergiev are totusi ceva diabolic in el. Cu gesturi retinute, care aduc mai degraba a pase magice, conduce o orchestra de peste 80 de instrumentisti extraordinari, cu o bagheta cat o scobitoare, cu care reuseste sa hipnotizeze in acelasi timp o sala plina ochi cu 4000 de oameni avizi de muzica buna. La pauzele din partitura, cand muzica ramane suspendata, linistea devine totala, niciodata nu am ￯auzit￯ o asemena liniste in Sala Palatului. Iar in pasajele fortissimo, parca distingi fiecare instrument. Cine spunea ca acustica salii este proasta? Eu insumi am fost de multe ori nemultumit. Nu-mi explic ce s-a intamplat, o fi meritul orchestrei si al dirijorului, care au reusit o sincronizare perfecta sau au ￯gresit￯ ceva tehnicienii de sunet? Sedus de Bruckner, era sa uit de prima parte, care ea insasi ar fi fost suficienta sa dea valoare spectacolului.

14 ￯ 16 septembrie FILME HORROR & FANTASY

Pelicula Alternativa este un program de filme fantasy-horror latino ￯ americane. Titlurile peliculelor care vor rula suna din start infricosator & seducator: ￯WEKEUFE: EL ORIGEN DEL MAL￯, ￯CIRCULO SINIESTRO￯, ￯CUENTOS DE CAMINO￯.

14 septembrie DINCOLO DE ZONA DE CONFORT: Marina Abramovic

Se proiecteaza filmul biografic ￯The Space In Between: Marina Abramovic and Brazil | Dincolo de zona de confort – Marina Abramovic in Brazilia￯. Nu stiti cine-i Marina? E artista datorita careia exista conceptul de ￯performance￯ in arta. Trupul ei a fost subiect & obiect in performance-uri care explorau limita existentei. Ce-i cu filmul? In cautarea vindecarii spirituale si a inspiratiei, artista Marina Abramovic calatoreste prin Brazilia, viziteaza locuri incarcate spiritual, ia parte la ritualuri sacre si exploreaza limitele dintre arta, spiritualitate si constiinta. Cat de departe va merge pentru a-si crea opera de arta?

14 septembrie DEZBATERE PUBLICA DESPRE CUTREMUR

Cutremurul este o obsesie. Totusi, realitatea e ca in cazul unui seism major s-ar prabusi juma￯ de capitala. 6129 este numarul oamenilor care locuiesc doar in cladiri clasa I de risc seismic, in Bucuresti. Acestia reprezinta aprox. 50% din totalul celor care locuiesc in cladiri clasa I de risc si au fost identificati pana acum, prin cercetarea de teren realizata in cadrul proiectului Alert.

14 septembrie CUM E SA FII FATA – ANTOLOGIE

Lansarea antologiei ￯Cum e sa fii fata￯ va fi la Carturesti. In ultima vreme, sunt aduse in discutie din ce in ce mai mult identitatea feminina, intrebarile legate de familie, de ceea ce inseamna maternitatea pentru femei, de atributele feminitatii. Noua autoare impartasesc in aceasta carte perspectiva lor asupra lumii la feminin. Din carte, va dam titluri de capitole: O fata umbrela, care tine la pletele ei. Femeile masochiste din Romania si verighetele care ingrasa. O mansarda cu miros de cirese. O pasare a fericirii care canta intr-o casa pe cale sa fie vanduta. Un dialog intre mama si fiica despre iubire, copii si familie in zilele noastre. Viata ca o cura de slabire, pana intr-un moment in care devine cu totul altceva. O fata care a crescut sub semnul zeitei vanatorii. O campioana la tir care descopera dragostea. Flash-uri de memorie si o proiectie ironica intr-un viitor in care naratoarea devine prima presedinta a Romaniei.

15 ￯ 17 septembrie TARGUL ICONARILOR SI AL MESTERILOR CRUCERI

Muzeul National al Taranului Roman celebreaza Inaltarea Sfintei Cruci. Astfel ca a oranduit un targ. Fara icoane kitsch si serializari industriale de obiecte de cult. La muzeu nu veti gasi cruci cu neaone, nimic comercial, ci doar autenticitate. Totusi, structura targului ramane, ca intotdeauna, mai aproape de atmosfera unei sarbatori. Se serbeaza sfinti protectori, heruvimi si Crucea in variante ne-imputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre, panzaturi, stergare, scoarte, aduse in tirg de colaboratorii nostri mai vechi si mai noi. Iconarii vor fi insotiti cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, miere si prajituri de casa.

15 septembrie FABRICA DE DANS (BAILLE, PE SPANIOLA)

Pentru ca ￯samba, si y trabajo, no￯ (in traducere: samba da, munca nu), Fabrica de Baile cu Mesaru se intoarce la Macaz vineri, 15 septembrie, de la ora 2200. Oamenii se vor zbantui pe frenezii pop, electropop, neo-perreo, sad girl reggaeton. Vamos a bailar, deci, cu muzici din Spania si America Latina ale unor artisti si trupe precum Amatria, Titan, Denver, Kali Mutsa, La Favi, Fuel Fandango, Hello Seahorse!, Joe Crepusculo & multi altii.

16 -17 septembrie SARBATOAREA MUSTULUI

Bucate alese din Marginimea Sibiului asezonate cu must, pregatit la conac. Ia uite: poti manca supa crema de dovleac, gulas, pastrama de oaie si mujdei, sarmale cu varza si ardei iute, mamaliguta si smantana, placinta cu prune.

16 septembrie IMAPP BUCURESTI

Pe 16 septembrie 2017, in Piata Constitutiei, are loc cea de-a patra editie a concursului international de 3D video mapping – iMapp Bucharest 2017. Imagini 3D complexe, construite in jurul temei ￯Above and Beyond￯, vor personaliza si vor reinterpreta fatada Casei Poporului. Cica va fi spectacol de sunet, lumina si culoare, ￯relieful￯ acesteia devenind o adevarata iluzie optica. Wow. Carcasa mamutului comunismului va deveni, in sfarsit, misto! Canta Paul Damixie, Moonlight Breakfast si orchestra Pink Martini.

16 septembrie BACK TO SCHOOL PARTY, BOTOSANI

Ultima petrecere dinaintea inceperii scolii, organizata de un liceu din Botosani chiar la inceputul anului scolar. Biletele sunt la pretul de 8 lei si se gasesc la Andrici Robert si Claudia Circu.

17 septembrie SISTEM CA PE FERENTARI ￯ LA STELA SI DANA (CENTRU COMUNITAR)

A doua editie a evenimentului transcultural ￯Sistem ca pe Ferentari￯ va avea loc duminica, 17 septembrie 2017, in parcul de pe Aleea Livezilor, avand pe afis artisti din comunitate si invitati din Germania si Liban. ￯Sistem ca pe Ferentari￯ celebreaza o comunitate vibranta, stereotipizata abundent si lasata de cele mai multe ori in afara discutiilor. SCPF este un eveniment anual care are, pe langa functia comunitara si culturala, si rolul unei platforme de promovare a muzicii produse in acest cartier.

17 septembrie BLUES PE TERASA

Seara de blues din ala ca la mama lui cu tobe, bas, chitare, clape, microfoane, alaturi de Hanno Hoefer (Nightlosers, chitara si alte giumbuslucuri) si invitatii sai: Raul Kusak (clape) si Liviu Pop (tobe).

17 septembrie: ZILELE BUCURESTIULUI

Concert maraton cu VIP-uri: Irina Rimes, The Motans, Trupa Vunk, Holograf, Voltaj si Delia & Band. Intrare libera.

17 septembrie BEACH RUN MARATHON LA MAMAIA

Beach Run este un cros pe distanta de 4 kilometri si se va desfasura pe promenada si plaja din Mamaia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro