Gigantii auto americani promit sa faca sacrificii pentru a obtine ajutorul federal care sa-i salveze de la faliment
Cei trei mari constructori de automobile din Statele Unite, General Motors, Ford si Chrysler, au promis, marti, in fata Congresului american sa faca o restructurare in profunzime, asa cum a solicitat Congresul, o conditie pentru deblocarea unui ajutor financiar indispensabil pentru ca gigantii auto sa evite falimentul.
Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a anuntat la finalul discutiilor ca majorarea ajutorului financiar pentru cei trei nu poate fi pusa la indoiala, dar Congresul isi rezerva dreptul de a modifica planurile strategice de salvare prezentate de aceste companii, daca va fi necesar.
Cei trei au cerut impreuna un ajutor financiar de 34 de miliarde de dolari: 18 miliarde General Motors, 9 miliarde Ford si 7 Chrysler.
Dar, „vrem sa vedem un angajament pentru viitor. Vrem sa vedem o restructurare si o reforma a remunerarii”, a adaugat Pelosi citata de AFP.
In cadrul audierilor din Congres de marti seara, directorul general al Ford, Alan Mulally, cu un salariu anual de 28 de milioane de dolari in 2007, a spus ca va accepta sa lucreze pentru suma simbolica de un dolar daca compania sa va primi ajutor federal. Acelasi lucru anuntasera si colegii sai, de la GM, Rick Wagoner si de la Chrysler, Robert Nardelli.
Toti au promis o restructurare importanta, in aceeasi zi in care s-au anuntat noile cifre ale vanzarilor auto din Statele Unite pe noiembrie, in scadere dramatica. GM a vandut mai putin cu 41% fata de noiembrie 2007, vanzarile Ford au scazut cu 30%, iar cele ale Chrysler cu 47%.
General Motors a anuntat ca este gata sa concedieze o treime din salariati, adica 31.500 de persoane, pana in 2012 si sa renunte la marcile Saab si Saturn, dupa ce a fost criticat ca are un numar excesiv de modele.
Ford, considerat ca ar avea cel mai putin de suferit in urma declinului de pe piata auto, a anuntat ca are suficiente lichiditati pentru a face fata crizei, fara sa foloseasca ajutorul financiar din partea Congresului. Constructorul a promis sa investeasca 14 miliarde de dolari in noi tehnologii pentru a scoate masini mai mici si mai putin poluante.
Reprezentantii Chrysler nu au anuntat ieri masuri noi, dar au explicat ca vor reinnoi gama de autovehicule.
Joi si vineri, conducatorii celor trei mari companii se vor afla din nou in fata Congresului.