Sari direct la conținut

Giorgia Meloni: Parlamentul European ar trebui să se inspire din modelul italian de guvernare

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia

Următorul legislativ european ar trebui să copieze actualul model italian de guvernare, reunind toate partidele de la dreapta spectrului politic pentru a guverna împreună, a afirmat sâmbătă premierul Italiei, Giorgia Meloni.

Adresându-se susţinătorilor la singurul său miting de campanie înaintea votului din 6-9 iunie din întreaga Uniune Europeană, Meloni a spus că blocul celor 27 de naţiuni trebuie să îşi stăpânească ambiţiile de reglementare şi să intervină mai puţin în viaţa cetăţenilor săi, relatează News.ro citând Reuters.

Meloni, şefa partidului de dreapta Fraţii Italiei, este unul dintre cei mai urmăriţi lideri din Europa, prezentându-se ca o punte de legătură între curentul principal de centru-dreapta şi propria sa tabără arhiconservatoare, care a fost evitată anterior.

Sondajele de opinie sugerează că grupurile din jurul centrului politic – centru-dreapta, centru-stânga, Verzii şi liberalii – vor putea să formeze o nouă majoritate în următorul Parlament al UE, care decide asupra legilor care conduc politica în cadrul blocului.

Însă Meloni, care conduce o coaliţie în Italia care reuneşte partide de centru şi de extremă-dreapta, a declarat că doreşte să vadă acest lucru replicat la nivel european pentru a promova o agendă conservatoare.

„Avem un obiectiv clar – vrem să facem la Bruxelles ceea ce am făcut la Roma în urmă cu un an şi jumătate; să construim un guvern de centru-dreapta în Europa şi să trimitem în sfârşit în opoziţie pe cei de stânga, roşii, verzi şi galbeni, care au provocat atât de mult rău continentului nostru de-a lungul anilor”, a spus ea.

Într-un discurs de o oră, ea nu a făcut nicio menţiune despre fuziunea grupului său umbrelă conservator din Europa cu o alianţă de extremă dreapta care include partidul Rassemblement National al lui Marine Le Pen.

În timp ce moderaţii din UE spun că pot lucra cu Meloni, al cărei partid este aşteptat să obţină cele mai multe voturi în Italia, ei au exclus orice acord de împărţire a puterii cu Le Pen şi aliaţii săi.

Meloni a declarat că fostele comisii ale UE – guvernul de facto al blocului – nu au fost în contact cu oamenii obişnuiţi şi că ar trebui să fie mai pragmatice în viitor.

„Europa poate continua să încerce să reglementeze fiecare aspect al existenţei noastre şi să fie ineficientă în scenarii de criză chiar la uşa noastră, sau poate alege să facă mai puţine lucruri şi să le facă mai bine”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de susţinători care fluturau steaguri.

Ea a evidenţiat domeniile în care, în opinia sa, Europa eşuează, inclusiv prin impunerea unor standarde de mediu exigente pentru firme care trebuie să concureze cu ţări care nu au astfel de restricţii sau care au costuri de producţie mult mai mici.

A fost menţionată în mod special puterea tot mai mare a producătorilor chinezi de automobile, în contextul în care s-a semnalat că promovarea energiei verzi de către UE va afecta industria auto din Italia.

„Europa poate continua să îşi deschidă pieţele pentru cei care nu respectă aceleaşi standarde sociale şi de mediu ca noi, sau poate să îşi protejeze în mod adecvat întreprinderile noastre de concurenţa neloială pentru a apăra civilizaţia şi bunăstarea obţinute de-a lungul secolelor”, a mai spus Meloni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro