Sari direct la conținut

Gluma la Centrul Ceh – Kundera revine pe ecran, la Fiction Tuesdays

HotNews.ro
Gluma, regia Jaromil Jireš, Foto: Centrul Ceh
Gluma, regia Jaromil Jireš, Foto: Centrul Ceh

Marţi, 2 aprilie, reîncepe seria de proiecţii de film Fiction Tuesdays, organizată de Centrul Ceh, în cadrul căreia aveţi ocazia de a viziona filme cehe şi cehoslovace în fiecare seară de marţi de la ora 20:00. Primul film din această nouă ediţie este „Gluma”, regizat de Jaromil Jireš, adaptare a romanului omonim scris de renumitul Milan Kundera.

Începerea seriei Fiction Tuesdays cu acest film nu este o coincidenţă – cu o zi înainte de proiecţie, pe 1 aprilie, Milan Kundera împlineşte 90 de ani, aşa că revizionarea filmului „Gluma” este un motiv de sărbătoare, dar şi de reamintire a operei autorului.

Centrul Ceh va găzdui un stand cu romanele scriitorului, adus de partenerii lor de la Humanitas, ce publică în România opera acestuia. Filmul „Gluma” este considerat unul dintre cele mai sumbre filme ale Noului Val Cehoslovac. Regizorul Jaromil Jireš ilustrează cu o precizie pesimistă implicațiile excluderii din Partidul Comunist a protagonistului Ludvík Jahn, în urma unei glume politice. Acesta se întoarce în orașul natal cu un scop precis: plănuiește să se răzbune pe Pavel, unul dintre foștii lui prieteni care, în urmă cu 15 ani, au votat cu entuziasm pentru excluderea acestuia din partid.

Tema principală a filmului este aceea că istoria poate schimba pe individ și răzbunarea nu trebuie să aibă un gust dulce. A avea o ranchiună care apasă pe suflet poate dura toată viață și reprezintă o greutate care poate marca pe oricine. Un citat al lui Milan Kundera spune „Cu cât este o povară a vieții mai grea, cu atât este viața noastră mai aproape de pământ, cu atât este mai reală și mai adevărată”. „Gluma” reprezintă o repudiere directă a mijloacelor utilizate de Partidul Comunist pentru a ține populația sub control: comitetele intimidante, încercarea continuă de a sădi neîncredere între oameni, dar și mijloacele represive prin care cei nesupuși puteau fi pedepsiți. În spatele furiei si frustrării prezente se află atât o critică tăioasă, cât și o înțelegere profundă a felului în care intruziunea politicului alterează fundamental interacțiunile dintre oameni. Filmul lui Jaromil Jireš a fost lansat în 1969, a rulat pentru o perioadă, iar apoi a fost interzis timp de 20 de ani. În 1979, Milan Kundera şi-a pierdut cetăţenia, iar lucrările sale au fost interzise în Cehoslovacia până la Revoluția de Catifea. Intrare liberă.

Eveniment susţinut de Budweiser Budvar şi Humanitas. Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro