„Golaniada” de la Kiev
Autoritatile de la Kiev, controlate de presedintele rusofil Leonid Kucima si de premierul-candidat Viktor Ianukovici, fac tot ce pot ca sa impinga definitiv Ucraina pe orbita Federatiei Ruse. Oficialii aflati la putere au furat alegerile prezidentiale care au avut loc duminica.
Ignorand vointa populatiei, autoritatile ucrainene l-au cocotat artificial in frunte in rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale pe candidatul dorit de Moscova – premierul ucrainean Viktor Ianukovici. Opozitia democrata ucraineana condusa de pro-europeanul Viktor Iuscenko a fost prima care a denuntat, ieri, fraudarea alegerilor.
Liderul Opozitiei i-a chemat imediat pe cetatenii ucraineni in strada, iar sute de mii de persoane, majoritatea tineri, s-au strans ieri in centrul Kievului.
Ulterior, in dupa-amiaza de ieri, atat OSCE, cat si Statele Unite si Uniunea Europeana au atacat conducerea Ucrainei pentru fraudarea alegerilor. Conflictul strategic pentru controlarea Ucrainei, intre UE si SUA pe de o parte si Federatia Rusa de cealalta parte, a aparut evident ieri.
Uniunea Europeana a dat un semnal surprinzator de ferm Kievului, fiecare stat al UE convocand la propriul minister de Externe pe fiecare ambasador ucrainean, in timp ce inalti oficiali rusi s-au grabit sa-l felicite pe castigatorul de carton Viktor Ianukovici.
Sunt de mentionat diferentele esentiale intre cei doi candidati: Viktor Iuscenko a promis ca va depune candidatura Ucrainei la Uniunea Europeana si va trece la privatizarea economiei. Viktor Iankovici, propulsat de insusi liderul de la Kremlin Vladimir Putin, a promis ca va indeparta Ucraina de Uniunea Europeana si o va apropia de Federatia Rusa.
Jocul Comisiei Electorale
Dupa numararea voturilor exprimate in peste 98 la suta din sectiile de vot din Ucraina, seful Guvernului de la Kiev, candidat la Presedintia tarii, Viktor Ianukovici, beneficia ieri seara de un avans de trei procente in fata contracandidatului sau, pro-europeanul Viktor Iuscenko. Acest anunt a fost facut in dupa-amiaza de ieri de catre Comisia Electorala Centrala a Ucrainei.
Astfel, candidatul Puterii, Viktor Ianukovici, a obtinut 49,42 la suta din voturi, in timp ce Viktor Iuscenko a fost ales de 46,69 la suta dintre ucraineni, potrivit rezultatelor date publicitatii de Comisia Electorala Centrala. Totusi, liderul Opozitiei, Viktor Iuscenko, fusese anuntat castigator in cursul noptii de duminica spre ieri in absolut toate sondajele efectuate la iesirea de la urne.
De altfel, un sondaj citat in acea noapte de Euronews indica un avans de opt procente in favoarea candidatului pro-european, care era anuntat favorit detasat la castigarea prezidentialelor, intrunind in acel exit-poll 55 la suta din voturile exprimate. Comisia Electorala Centrala are ca termen-limita pentru anuntarea rezultatelor definitive data de 6 decembrie.
UE: revedeti rezultatul
Uniunea Europeana este „foarte preocupata” de rezultatul alegerilor prezidentiale din Ucraina, care nu raspunde normelor democratice europene, a declarat ieri ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, a carui tara detine Presedintia semestriala a Uniunii, relateaza Rompres.
„Suntem foarte preocupati de vestile care ne-au parvenit asupra rezultatului” turului al doilea al alegerilor din Ucraina, a declarat ministrul olandez. „Transmitem in modul cel mai clar posibil nelinistea Uniunii Europene si a tuturor statelor membre cu privire la rezultatul scrutinului”, a adaugat oficialul european.
De altfel, toate statele membre ale UE i-au convocat ieri pe ambasadorii ucraineni pentru a le transmite acest mesaj de si pentru a cere Kievului sa „revada procesul electoral si rezultatul acestuia”, a precizat reprezentantul Uniuni Europene.
SUA: fraude programate
Emisarul Administratiei Statelor Unite in Ucraina, senatorul republican Richard Lugar, prezent ieri la Kiev, a denuntat fraudele comise de oficialii ucraineni in timpul alegerilor prezidentiale de duminica, relateaza Reuters.
„Este vizibil acum ca a existat un program concertat si agresiv privind comiterea de fraude si abuzuri in ziua alegerilor, program pus in practica prin cooperarea conducerii autoritatilor” ucrainene, a acuzat senatorul american Richard Lugar, a carui echipa a monitorizat scrutinul pentru presedintele american George W. Bush.
Anterior, liderul Casei Albe l-a avertizat pe omologul sau ucrainean, presedintele Leonid Kucima, ca Administratia de la Washington va fi obligata sa revizuiasca relatiile cu Kievul daca scrutinul nu se va desfasura in mod democratic.
OSCE: alegeri nedemocratice
Alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Ucraina nu corespund normelor democratice, a transmis ieri Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE), citata de Mediafax.
„Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Ucraina nu corespunde unui numar considerabil de criterii ale OSCE, ale Consiliului Europei si nici altor norme europene pentru alegeri democratice”, a declarat Bruce George, seful misiunii de observatori a organizatiei in Ucraina. De remarcat ca OSCE a caracterizat drept nedemocratic si primul tur de scrutin care a avut loc in Ucraina.
Satisfactie la Moscova
Presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Grizlov, s-a grabit insa ieri sa il felicite pe premierul ucrainean Victor Ianukovici pentru victoria obtinuta la alegerile prezidentiale din Ucraina.
„L-am felicitat deja pe Ianukovici pentru victoria sa”, a declarat Boris Grizlov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova, unde oficialul rus s-a declarat sigur de victoria premierului ucrainean la prezidentiale.
Viktor Ianukovici, candidat sustinut atat de Puterea de la Kiev, a fost sustinut in mod deschis si de Kremlin – presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a facut in timpul campaniei electorale din Ucraina doua vizite in aceasta tara, unde a pozat si s-a imbratisat cu Ianukovici.
Semne de revolutie
In dimineata zilei de ieri, pro-europeanul Viktor Iuscenko si-a indeplinit promisiunea facuta anterior si a cerut ucrainenilor sa iasa pe strazi si sa nu accepte fraudarea alegerilor in favoarea premierului Ianukovici. Intre 50.000 si 150.
000 de oameni, majoritatea tineri, s-au strans rapid in centrul Kievului, in Piata Independentei, cerand autoritatilor sa valideze victoria lui Iuscenko in alegeri. Liderul Opozitiei a aparut si el in fata multimii demonstrantilor si a cerut manifestantilor sa nu renunte la protest pana nu vor castiga puterea.
„Ramaneti aici! Din toate partile Ucrainei, oamenii se indreapta spre noi in masini, trenuri, autobuze si avioane. Acesta este numai inceputul!”, le-a strigat Viktor Iuscenko demonstrantilor.
Autoritatile ucrainene mobilizasera zeci de mii de politisti in Kiev, insa pana ieri seara nu avusesera loc inclestari cu protestatarii, desi posturi de televiziune europene mentionau ca exista posibilitatea unor violente intre cele doua tabere.
Cu doar o zi inainte de alegeri, presedintele ucrainean Leonid Kucima a sugerat ca se teme de o eventuala revolutie a simpatizantilor pro-europeanului Viktor Iuscenko. „Nu va avea loc nici o revolutie” in Ucraina, iar ordinea va fi mentinuta in Ucraina, a declarat sambata Leonid Kucima.
In alte orase din Ucraina, cum ar fi Lvov sau Ivano-Frankivsk, au avut loc demonstratii impotriva fraudarii alegerilor de catre Puterea condusa de Leonid Kucima. De asemenea, conducerile locale din mai multe orase ucrainene au respins rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala si l-au declarat invingator in prezidentiale pe Viktor Iuscenko.
Astfel au procedat Adunarile Municipale din Kiev, Lvov si Ivano-Frankivsk, care au facut apel la Rada Suprema sa nu valideze rezultatele oficiale si sa recunoasca victoria candidatului pro-european.