Sari direct la conținut

Google a demis cu scandal 28 de angajați care protestau față de un contract cu Israelul, pe fondul războiului din Gaza

HotNews.ro
Manifestațiile împotriva proiectului Nimbus au început din 2023 , Foto: Calvin Stewart / Zuma Press / Profimedia
Manifestațiile împotriva proiectului Nimbus au început din 2023 , Foto: Calvin Stewart / Zuma Press / Profimedia

Google a demis miercuri 28 de angajați care au participat la o manifestație împotriva Proiectului Nimbus, un contract pentru servicii cloud cu guvernul israelian, în valoare de 1,2 miliarde de dolari. O parte dintre acești angajați fuseseră arestați de forțele de ordine pentru blocarea birourilor companiei, scriu publicațiile The Wired și The Verge.

Protestele față de Proiectul Nimbus, la care participă și Amazon, au început încă de anul trecut, pe fondul războiului din Gaza.

O parte dintre angajații ambelor companii au afirmat că acest contract pune la dispoziția aparatului de securitate al Israelului tehnologii avansate care ar putea contribui la uciderea sau rănirea palestinienilor din Gaza și Cisiordania.

Publicațiile The Intercept și Time au scris că Project Nimbus oferă servicii care pot fi folosite de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Cele 28 de demiteri, confirmate de Google, au avut loc la câteva ore după ce nouă angajați au fost reținuți de poliție marți seara târziu, pentru proteste de tip sit-in în biroul directorului general al Google Cloud, Thomas Kurian, din Sunnyvale, California, și într-un birou al companiei din New York, scrie Wired.

Toți cei nouă angajați au fost demiși, alături de alți 19 participanți la protest.

Într-o notă trimisă miercuri tuturor angajaților, citată de The Verge, Chris Rackow, șeful departamentului de securitate globală al Google, a declarat că „un astfel de comportament nu-și are locul la locul nostru de muncă și nu îl vom tolera”.

Purtătoarea de cuvânt a Google, Anna Kowalczyk, a declarat de asemenea într-un comunicat că angajații au fost concediați după ce o „anchetă internă” a ajuns la concluzia că aceștia se fac vinovați de „împiedicarea fizică a activității altor angajați și de împiedicarea accesului acestora la facilitățile noastre”.

Ea a adăugat că „după ce (protestatarii) au refuzat mai multe solicitări de a părăsi incinta, forțele de ordine au fost trimise pentru a-i îndepărta, cu scopul de a asigura siguranța în birou”.

Contractul Nimbus „nu este îndreptat” către lucrări clasificate sau militare, a mai precizat ea.

Nemulțumirea angajaților

Sit-in-urile de la Google au fost însoțite de protestele a mai bine de 100 de persoane – inclusiv mulți dintre angajații Google – în fața birourilor companiei din New York, Sunnyvale și Seattle. Kowalczyk, purtătoarea de cuvânt a Google, a spus că a fost vorba despre „un număr mic” de angajați.

Forța de muncă a Google cuprinde marea majoritate a angajaților companiei-mamă Alphabet, care a confirmat un număr de peste 180.000 de angajați la sfârșitul anului 2023. Mai mulți protestatari de la biroul Google din New York au declarat pentru WIRED că se bucură de sprijin în cadrul companiei, dincolo de cei care au participat direct la protestul de marți.

Jane Chung, o purtătoare de cuvânt a „No Tech for Apartheid” – coaliția formată din lucrători din domeniul tehnologiei și grupurile de activiști conduse de musulmani și evrei „MPower Change” și „Jewish Voice for Peace”, care a organizat protestele – a spus că unii dintre lucrătorii care au fost demiși au fost implicați în acțiuni mult mai puțin provocatoare decât cei care au ocupat birourile.

Unii, a spus ea, au participat pur și simplu la un protest în aer liber și au luat un tricou distribuit de organizatori. Alții „împărțeau fluturași afară, stând lângă protestatari”.

„Sunt dezamăgită de cât de malefică poate fi Google”

„No Tech for Apartheid” a calificat demiterile drept un „act flagrant de represalii”.

„În cei trei ani de când ne organizăm împotriva Proiectului Nimbus, încă nu am primit nicio reacție de la un singur director cu privire la preocupările noastre”, a scris grupul într-o postare pe platforma Medium.

„Angajații Google au dreptul de a protesta pașnic cu privire la termenii și condițiile noastre de muncă. Aceste concedieri au fost în mod clar represalii”, a spus declarația.

Zelda Montes, o fostă ingineră de software de pe YouTube, care spune că s-a aflat printre persoanele arestate după ce au ocupat birourile Google din New York timp de peste zece ore, a acuzat compania că a încălcat drepturile legale ale angajaților.

„Este atât de clar că Google are un comportament ilegal pentru a ne descuraja organizarea”, a spus Montes.

„Sunt dezamăgită de cât de malefică poate fi Google, dar nu surprinsă – sunt mai indignați de faptul că angajații protestează pașnic, decât de modul în care tehnologia lor ucide oameni”, a spus ea, citată de Wired.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro