„Gripa” creditelor ameninta Romania
In aceeasi categorie de vulnerabilitate ca si Romania mai intra si alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Letonia, Ungaria, Bulgaria, Turcia si Serbia.
„O serie de tari din Europa Centrala si de Est – Letonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Turcia si Serbia fiind cel mai des mentionate – sunt vulnerabile la criza globala a creditelor, date fiind dezechilibrele macroeconomice pe care le inregistreaza si ar putea suferi intr-adevar o anumita presiune,
insa riscul unei corectii prelungite este inca redus”, a apreciat economistul sef al celei mai mari companii de investitii specializate pe pietele est-europene.
Criza a scumpit creditele
Analistii de la East Capital spun ca desi la baza este o problema americana, criza a scumpit creditele la nivel international si a redus disponibilitatea institutiilor financiare de a acorda imprumuturi.
„Schimbarea a fost foarte rapida. Nu mai tarziu de aceasta vara, opinia generala indica existenta unei lichiditati abundente pe piata.
Acum, tari cu mari deficite de cont curent, cum sunt Letonia, Bulgaria, Romania si Serbia, intampina costuri ridicate de finantare a acestor deficite pe pietele internationale”, se arata intr-un comunicat al companiei.
Economistul Bogdan Baltazar declara de curand, pentru Curierul National, ca desi bancile se aprovizioneaza partial pentru acordarea de credite din depozitele constituite de clientii bancii, majoritatea apeleaza la finante de pe pietele externe, iar dobanzile de pe aceste piete au crescut in urma crizei creditelor din SUA.
„Lichiditatea de pe pietele externe este amenintata si e normal ca aceste dobanzi sa urce”, a spus Baltazar. Acesta admite ca nu exista un pericol direct asupra pietei romanesti din partea turbulentelor create pe pietele internationale de criza creditelor, insa anumite influente se resimt.
Un articol de Adina Vlad