Sari direct la conținut

Grupul german RWE vrea sa paraseasca proiectul Nabucco

HotNews.ro
Nabucco west, Foto: Nabucco
Nabucco west, Foto: Nabucco

Grupul energetic RWE (Germania) negociaza iesirea din proiectul conductei Nabucco, miscarea reprezentand o noua lovitura data planului de a pune capat dependentei Europei de Vest de gazul rusesc, scrie Financial Times. Surse apropiate proiectului sustin ca RWE se afla in discutii cu compania austriaca OMV pentru vanzarea partii sale de 16,7% din proiect.

Potrivit FT, in conditiile in care negocierile continua la acelasi nivel, un anunt oficial ar putea fi facut in decursul saptamanii.

RWE si OMV au refuzat sa comenteze informatiile insa in luna mai compania germana anunta ca revizuieste conditiile strategice referitoare la proiectul Nabucco.

Grupul energetic RWE, afectat de dificultati financiare si cu o noua conducere, a inceput sa reconsidere decizia implicarii intr-un proiect costisitor pe termen lung.Plecarea RWE ar fi a doua lovitura primita de proiectul Nabucco in acest an.

In primavara, partenerii de proiect au trebuit sa reduca lungimea conductei si a capacitatii de transport. Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco. Noul proiect isi propune sa utilizeze o conducta rivala turca pentru alimentarea cu gaz din Azerbaidjan, de la zacamantul Shah Deniz 2.

Nabucco este un sistem cu puncte multiple de intrare si iesire, fiind proiectat sa transporte gazele naturale disponibile pe traseul conductei, a explicat pentru HotNews.ro Christian Dolezal, director de comunicare, Nabucco Gas Pipeline International. Astfel, este intarita afirmatia facuta de seful OMV, Gerhard Roiss, care a spus ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra.

Nabucco Vest a fost selectata in luna iunie drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia – Azerbaidjan).

Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit.

Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro