Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat anularea majorarii de la 1 octombrie a preturilor la gaze din productia interna pentru cosumatorii casnici

HotNews.ro

Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare prin care suspenda aplicarea majorarii preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici prevazuta pentru data de 1 octombrie 2014. Acest proiect vine in completarea legii aprobate saptamana trecuta de Parlament prin care a fost extinsa perioada pentru eliminarea preturilor reglementate la consumatorii casnici pana la data de 30 iunie 2021. Pana acum, calendarul prevedea ca termenul limita este 31 decembrie 2018.

Calendarul prevedea ca la 1 octombrie 2014, pretul gazelor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici sa creasca de la 53,3 lei/MWh la 54,6 MWh. Daca proiectul va fi aprobat de Guvern, pretul va ramane blocat la 53,3 lei/MWh. Pentru consumatorii noncasnici pretul ramane cel din aprilie: 89,4 lei/MWh.

In urma deciziei, tariful final la consumatorul casnic ar putea sa scada intre 1 si 2% in zona operata de GDF, iar cel la consumatorii casnici din zona operata de E.On sa ramana neschimbat, spun surse din piata.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa elaboreze un nou calendar, cu noi trepte de liberalizare a pretului la gazele naturale.

Departamentul pentru Energie justifica aceasta propunere prin faptul ca s-a atins limita de suportabilitate la nivelul clientilor casnici.

„Dinamica sectorului gazelor naturale s-a dovedit a fi mai accelerată faţă de premisele luate în considerare la momentul iniţierii acţiunii de liberalizare a pieţei reglementate de gaze naturale din România. Din datele transmise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, prin raportul de fundamentare nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pentru perioada septembrie-decembrie 2014 pe plan european se situează în jurul valorii de 24,00 EUR/MWh, comparativ cu perioada iulie-august 2014 cand pretul mediu s-a inscris in intervalul 17-19 EUR/Mwh (conform datelor publicate de revista „Platts European gas daily”; pentru preţul mediu al gazelor naturale tranzacţionate în cadrul principalelor hub-uri europene de gaze naturale). Preţul mediu ponderat al gazelor naturale din import pentru cantităţile de gaze naturale destinate consumului intern estimat conform contractelor încheiate pentru perioada septembrie-decembrie 2014 pentru Romania va fi de circa 30,15 EUR/MWh , iar cel al gazelor naturale din producţia internă tranzacţionate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România pentru contractele din perioada septembrie-decembrie 2014 se apreciaza a se inscrie in jurul a 20 EUR/MWh, toate preturile fiind determinate luand in calcul un curs de schimb de 4,4126 lei /EUR”, se arata in nota de fundamentare.

„Se constată că preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 511/2013 pentru stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, de 89,4 lei/MWh (echivalent cu 20,26 EUR/MWh, la cursul Băncii Naţionale a României luat in calcul in cadrul raportului ANRE) se plasează dincolo de nivelul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, inclusiv pentru luna septembrie 2014. Previziunile pentru trimestrul IV 2014 in cazul hub-urilor din Uniunea Europeană (24,40 EUR/MWh) precum si cele privind preţul mediu ponderat al gazelor naturale din import pentru cantităţile de gaze naturale destinate consumului intern estimat conform contractelor încheiate pentru perioada septembrie-decembrie 2014 (30,15 EUR/MWh), coroborate cu scaderea consumului de gaze naturale cu 9,48 % comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013 (in luna august a anului curent s-a inregistrat cel mai scazut nivel al consumului din ultimii 5 ani , si anume 486 milioane m.c.), conduc la concluzia ca s-a atins un prag de suportabilitate care nu mai face posibila majorarea,(incepand cu 1 octombrie 2014)a preturilor de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata Totodata Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale, negociat de catre Guvernul României în anul 2012, cu organismele financiare internaționale, a devansat cu mult creșterea veniturilor populației. Amânarea calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populatie, pana la 30 iunie 2021, apare astfel ca un obiectiv de maxim interes in negocierile ce vor fi purtate in acest sens cu Uniunea Europeana”, se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, spunea zilele trecute ca a avut o discutie cu oficialii de la Bruxelles pe tema amanarii liberalizarii preturilor la gaze. „Ma bucur ca cei de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI au inteles si acceptat argumentele noastre in privinta unei perioade de repaus in privinta cresterii preturilor la gazul produs in Romania pentru consumatorii casnici”, a spus Nicolescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro