Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat infiintarea companiilor energetice Oltenia si Hunedoara

HotNews.ro

Guvernul a aprobat proiectul privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. Dupa esecul infiintarii mamutilor energetici Electra si Hidroenergetica, Ministerul Economiei a demarat procesul de infiintare a doua noi companii mai mici. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.

UPDATE Guvernul a aprobat infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Planul initial era ca din Hunedoara sa faca parte Deva, Paroseni si CNH. Insa pentru a face parte din noul complex Hunedoara, Compania Nationala a Huilei ar fi trebui sa fie deja restructurata. Guvernul intentioneaza sa separe minele viabile de cele neviabile. Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa. Activele neviabile vor cuprinde minele Petrila, Paroseni si Uricani. Cele neviabile vor fi inchise pana in 2018.

  • Capitalul social al celor doua societati comerciale nou-infiintate se va constitui prin preluarea activelor si pasivelor aferente societatilor comerciale reorganizate, pe baza bilantului contabil intocmit la data de 31 decembrie 2010, care va fi actualizat conform legii.
  • In termen de 60 de zile de la data inregistrarii companiilor se vor incheia protocoale de predare-preluare a activului si pasivului preluat de la societatile care au fuzionat.

Cele doua proiecte au fost publicate pe site-ul Ministerului Economiei la scurt timp dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a abrogat in sedinta de luni, 26 septembrie, hotararea Consiliului luata pe 21 ianuarie 2010, privind reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice prin infiintarea a doua mari companii Electra si Hidroenergetica.

Procesul de infiintare a companiilor Electra si Hidroenergetica a esuat cu multe luni in urma, insa pentru a pune in practica o solutie alternativa de reorganizare a sistemului energetic, Guvernul avea nevoie de o decizie a CSAT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro