Guvernul a aprobat Noua strategie energetica nationala: va aparea o mega-companie de stat
Guvernul a adoptat, miercuri, strategia energetica pentru perioada 2007-2020. Principalul obiectiv vizat este infiintarea unei companii nationale energetice care sa detina producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele 3 distributii de stat, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.
Infiintarea acesteia ar putea permite acoperirea integrala a consumului intern de energie electrica si termica.
Potrivit primului ministru, citat de NewsIn, saptamana viitoare ar urma sa fie organizate discutii cu Ministerul Economiei si Finantelor, cu reprezentantii reglementatorilor din energie, ai producatorilor de energie precum si ai celor trei companii de distributie aflate in proprietatea statului – Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.
In cadrul discutiilor ar putea fi fixati termenii pana la care ar urma sa fie infiintata compania nationala energetica.
In documentul adoptat miercuri de Executiv se arata ca aproximativ 80% din grupurile termoenergetice din Romania au fost instalate in perioada 1970-1980, astfel incat, in prezent, gradul de uzura este foarte mare. In ultimii 10 ani au fost modernizate unele centrale termolectrice, care reprezinta doar 10% din puterea instalata.
In ceea ce priveste grupurile hidroenergetice, 37% din totalul acestora au durata de functionare depasita. Pentru perioada 2006-2020, programul de reabilitare a grupurilor hidroenergetice vizeaza retehnologizarea si modernizarea unor capacitati de productie.
Marti, cu o zi inaintea adoptarii stretegiei, au izbucnit controversele pe marginea acesteia. Proiectul a fost puternic contestat de Partidul Democrat, prin vocea senatorului Radu Berceanu.
Acesta a reprosat Guvernului ca strategia nu ar contine lucruri concrete si s-a pronuntat impotriva privatizarii unor complexe de producere a energiei electrice, impreuna cu resursele pe care acestea le exploateaza.
El a explicat ca aceste resurse valoreaza mult mai mult decat uzinele, ca ele ar trebui privatizate la un pret mai bun, iar statul ar trebui sa aiba in continuare un anumit control asupra lor.
Democratii anuntasera marti si ca vor sesiza CSAT in legatura cu strategia elaborata de Ministerul Economiei si ca vor propune propriile solutii pentru politica energetica.
Reprezentantii Guvernului au raspuns, insa, ca partidele politice ar fi avut ocazia sa isi spuna nemultumirile in decursul celor 5 luni in care documentul s-a aflat in dezbatere publica.