Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care obliga producatorii si furnizorii sa tranzactioneze o parte din gaze pe bursa
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de urgenta care obliga producatorii, intr-o prima faza, si apoi furnizorii, sa tranzactioneze un anumit volum de gaze pe bursa, intr-un mod transparent si centralizat, a anuntat ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a precizat ca producatorii vor avea aceasta obligatie incepand cu 1 iulie. Pentru furnizori, prevederea este valabila de la inceputul lui 2015. Volumul care va fi tranzactionat pe bursa urmeaza sa fie stabilit zilele urmatoare de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Proiectul de act normativ prevedea in forma initiala si liberalizarea totala a pietei gazelor in cazul consumatorilor non-casnici incepand cu 1 iulie, insa aceasta nu a mai fost aprobata.
Razvan Nicolescu a precizat ca aprobarea acestei prevederi legate de dereglementarea totala a consumatorilor non-casnici a fost amanata, urmand sa mai fie purtate discutii pe aceasta tema cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Cert este ca aceasta prevedere nu este pe placul actorilor de pe piata, mai ales a celor din zona de distributie (E.On, GDF). Practic, companiile din domeniul gazelor se opun liberalizarii pietei pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie. Reprezentantii Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) se pronunta pentru o dereglementare graduala a pietei gazelor naturale, pentru a evita haosul in randul consumatorilor si cresterea imprevizibila a preturilor, se arata intr-un comunicat al Federatiei. Practic, companiile din domeniul gazelor se opun aprobarii unui proiect de Ordonanta de Urgenta care prevedea liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie 2014.
Ordonanta prevede ca pentru o perioada determinata, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2018, ca producatorii de gaze naturale sa fie obligati sa tranzactioneze transparent, nediscriminatoriu si centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de catre ANRE. In cazul furnizorilor, obligatia va fi aplicata in perioada 1 martie 2015 -31 decembrie 2018, , atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import.
„Incepand cu 1 iulie, producatorii de gaze naturale Petrom, Romgaz, Amroco vor fi obligati sa tranzactioneze o parte din productia lor pe bursa intr-o maniera transparenta si nediscriminatorie”, a spus ministrul.