Guvernul ar putea adopta astăzi OUG privind alegerea șefilor de CJ de către majoritatea consilierilor și nu prin votul cetățenilor
Guvernul discută, în ședința de marți, o ordonanță de urgență prin care președinții de consilii județene să fie aleși de majoritatea consilierilor și nu prin votul cetățenilor, așa cum prevede legea în vigoare, au declarat surse guvernamentale.
Deși nu este pe ordinea de zi, proiectul de ordonanță de urgență prin care se va modifica legea electorală, astfel încât președinții de consilii județene să nu mai fie aleși prin votul cetățenilor, ci numiți de către consilierii județeni, va fi discutat de către Cabinetul Orban în ședința de marți, cu posibilitatea de adoptare, spun surse citate de Mediafax.
Șefii de consilii județene sunt în prezent aleși prin vot uninominal, ca urmare a unei OUG adoptate pe 3 iulie 2019, de către Guvernul Dăncilă.
PMP a anunțat, luni, că vrea ca președinții de CJ să fie aleși în două tururi de scrutin, la fel ca primarii.
Tot în ședința de marți, Guvernul Orban are în dezbatere un proiect de hotărâre prin care vrea să îl retragă pe Sorin-Adrian Pîrvulescu din funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Strasbourg, potrivit ordinii de zi ședinței Executivului.
Pîrvulescu este fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu. „Art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 454/2018 privind rechemarea și numirea unui consul general, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 539 din 28 iunie 2018, se abrogă”, prevede Hotărârea care urmează să fie luată în dezbatere de către Guvern. Articolul 3 din HG 454/2018, pe care acum Guvernul vrea să o elimine, prevede că „ începând cu data încheierii misiunii domnului Sabin Pop (i.e. 26 septembrie 2018), domnul Sorin-Adrian Pîrvulescu a fost numit consul general, șef al Consulatului General al României la Strasbourg, Republica Franceză”. Totodată, Executivul ar putea aproba marți indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Clădiri administrative şi bază sportivă în cazarma 914 Bucureşti”.
Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de marți prevede abrogarea unor poziţii din anexele nr.4 şi 5 la Hotărârea Guvernului nr.60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.