Sari direct la conținut

Guvernul ia în calcul impozitarea veniturilor excepționale – Surse

HotNews.ro
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul ia în calcul introducerea unor praguri de impozitare anul viitor la veniturile excepționale, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu exclude în prezent orice creștere de TVA pentru a suplimenta bugetul. „Eu sunt socialist. Nu o să susțin niciodată creșterea TVA-ului, care înseamnă o împărțire a poverii și la cei cu venituri mari și la cei cu venituri mici. Mai mult, o mărire cu un punct procentual a TVA duce la o mărire a inflației cu 0,5% de a doua zi”, a spus premierul, într-o întâlnire desfășurată joi la Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

Un exemplu de venit excepțional, la care s-ar putea aplica praguri de impozitare, ar fi revânzarea unor terenuri la prețuri mult mai mari decât cele la care au fost cumpărate, pragurile de impozitare urmând să fie stabilite prin analize ale Băncii Mondiale, susțin sursele HotNews.ro.

Impozitarea veniturilor excepționale, susținută de Ciolacu încă de anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu a mai declarat că susține reducerea impozitării muncii şi impozitarea veniturilor excepționale încă din ianuarie 2023.

  • „Nu există să ai venituri excepţionale şi statul să nu ţi le impoziteze suplimentar pe perioada cât timp ai aceste venituri suplimentare. Nu poţi să beneficiezi de bani de la stat pentru că este pandemie şi tu să faci venituri extraordinare şi nimeni să nu ţi le impoziteze. Nu poţi să câştigi într-o criză energetică de la noi toţi şi nimeni să nu te impoziteze. Trebuie să lămurim aceste lucruri.
  • Nu sunt impozite în plus, sunt echităţi sociale pe care trebuie să le aşezăm şi să le explicăm foarte bine românilor. Dacă nu vom face acest lucru noi, Partidul Social Democrat şi cel mai mare partid în România, nimeni altcineva nu o va face”, a declarat Ciolacu, în luna ianuarie 2023.

Mai recent, în luna mai din acest an, premierul Marcel Ciolacu a declarat la Euronews că este adeptul impozitării progresive, dar a precizat că nu exclude nici continuare cu cota unică la companii, în contextul în care statul trebuie să facă o reformă fiscală cerută în PNRR.

  • „Noi avem de îndeplinit o altă reformă, reforma fiscală. Acolo va fi o discuţie amplă unde vom lua hotărârile cele mai bune. Sunt adeptul impozitării progresive, ea este peste tot în lume. În Europa mai este într-un stat care este ca şi mărime cât Bucureştiul şi în Federaţia Rusă şi mi se pare în Bulgaria pe anumite segmente.
  • Noi nu mai avem cota unică. Noi trebuie să lămurim şi acest lucru. Eu nu sunt neapărat, nu exclud continuarea cu cota unică la companii. Dar cota unică trebuie să fie cota unică. O cota unică înseamnă tot sistemul de impozitare. Dacă am hotărât astăzi să fie cota unică, ar însemna că creştem taxe şi impozite”, a afirmat Marcel Ciolacu. 

Creșterea TVA la 21% sau 22% – luată în calcul de experții economici ai PSD-PNL și de economiștii bancari

Specialiștii în economie de la PSD și PNL lucrează cu diverse scenarii legate de taxele pe care le vom avea din 2025, fără a fi luată o decizie politică în acest moment, au declarat luna trecută pentru HotNews.ro surse politice.

Una dintre variantele luate în calcul este creșterea TVA cu 1, 2 sau 3 puncte procentuale (adică la 20% – 21% – 22%), dar nivelul este condiționat de modul în care vor funcționa e-Factura și e-TVA, susțin sursele politice consultate de HotNews.ro.

Tot acea variantă prevede majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16%. Aceasta este de vreo 3 ani discutată în diverse medii politice, chiar și cu specialiști externi, doar că în ultima perioadă ceva mai des. Asta în timp ce pe partea de contribuții se dorește păstrarea lor la nivelurile actuale.

În același timp, toate cheltuielile bugetare se doresc a fi înghețate pentru 2 ani.

Și economiștii bancari ai UniCredit se așteaptă la creșterea TVA la 21% anul viitor.

  • „În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va crește, cel puțin la alimente și medicamente, ne așteptăm la o creștere a cotei TVA (cu două puncte procentuale pentru cota principală) și la majorarea accizelor și a impozitelor pe proprietate”, arată un raport al UniCredit.

Dacă adăugăm și o creștere mult mai mică a pensiilor prevăzută pentru anul viitor, acest lucru ar putea reduce deficitul bugetar până la aproape 5% din PIB în 2025, cu condiția ca arieratele (plățile amânate) Guvernului să nu fie prea mari, precizează documentul, semnat de Dan Bucșa, economistul șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit.

Autoritatea fiscală (ANAF ) va avea nevoie de încă un an pentru a-și pregăti sistemele pentru trecerea la un impozit progresiv pe venit (probabil pentru 2026), care ar contribui la scăderea deficitului bugetar, mai arată documentul citat.

INTERVIURILE HotNews.ro