Guvernul lasă și Nuclearelectrica fără bani de investiții/ Compania, obligată să distribuie 238 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare
Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare. După Romgaz, și Nuclearelectrica anunță că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend. Nevoia de bani la buget pune, însă, în pericol investițiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață.
Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.
Acționarii companiei Nuclearelectrica sunt convocați pentru data de 10 decembrie pentru a aproba distribuirea dividendelor suplimentare, solicitarea fiind făcută de acționarul majoritar, Ministerul Energiei. Acestea se adaugă dividendelor de circa 300 de milioane de lei reprezentând 90% din profitul pe 2017.
Toate acestea sunt în dauna investițiilor. În 2017, Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții raportate la programul pe anul trecut. Reprezentanții societății precizau în primăvară că „pe termen mediu și lung este necesar că SNN să își conserve sursele de finanțare în vederea implementării unor proiecte semnificative de investiții”. Printre proiectele majore, Nuclearelectrica prezintă retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, având o valoare estimată între 1,2-1,5 miliarde euro. În cazul Unității 1 a cărei durată de viață se apropie de final, retehnologizarea trebuie finalizată până în 2025-2026, însă procesul în sine trebuie început cu 10 ani înainte. De exemplu, studiile tehnice ar trebui finalizate în 2018. Doar pentru retehnologizarea Unității 1 sunt prevazute în 2018 și 2019 investiții de 99,4 milioane lei.
Mai este investiția în instalația de detritiere având o valoare estimată de 170 – 180 mil. euro, decizia finală de investiție urmând să fie supusă aprobării Adunării Generale a Acționarilor în viitorul apropiat. Aceasta este necesară pentru reducerea emisiilor de tritiu in mediu.
Zilele trecute și Romgaz a anunțat că, la solicitarea Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, ceea ce înseamnă 501 milioane lei în total. Această sumă se adaugă dividendelor de 1,9 miliarde de lei distribuite deja din profitul pe 2017 și din profitul reportat.
Companiile sunt stoarse de rezerve în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, societatea este obligată să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.
Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.