Sari direct la conținut

Guvernul pregateste prima etapa de privatizare a Complexului energetic Oltenia

HotNews.ro

Capitalul social al complexului energetic Oltenia va fi majorat cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 15,29% din capitalul social existent, cu acordarea dreptului de preferinta de subscriere al actionarilor privati existenti, adica Fondul Proprietatea, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a societatii. Strategia prevede initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 12% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului social. Aceasta este o prima etapa a privatizarii pachetului majoritar.

“Se prevede emiterea unui pachet de actiuni suplimentar reprezentand 3,29% din capitalul social existent, pentru asigurarea subscrierii in cadrul dreptului de preferinta a Societatii Comerciale Fondul Proprietatea S.A. de a-si pastra cota de participatie detinuta anterior majorarii capitalului social. Astfel, capitalul social al Societatii se majoreaza cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 15,29% din capitalul social existent”, se arata in nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ contine elemente privind declansarea si derularea etapelor necesare implementarii strategiei de vanzare prin majorare a capitalului social prin aport de capital, in cadrul careia va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de actiuni nou emise reprezentand 12% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului social.

In nota de fundamentare se mai arata ca “optiunea de privatizare a pachetului majoritar de actiuni prin derularea intr-o prima etapa a unei oferte publice de majorare de capital social prin IPO 12%” are mai multe avantaje. Un avantaj ar fi asigurarea resurselor financiare necesare intr-o prima faza (2013-2014) de circa 150 milioane euro”.

Propunerea de privatizare a pachetului majoritar de actiuni prin derularea intr-o prima etapa a unei oferte publice de majorare de capital social prin aport de capital a avut in vedere angajamentele asumate fata de FMI, dar si faptul ca societatea nu are posibilitatea financiara pentru realizarea unor investitii necesare. Obiectivele de investitii pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde euro si vizeaza realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni si reabilitarea si desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea are un deficit de aproximativ 396 milioane euro pentru finantarea acestora, din care, intr-o prima faza (2013-2014), ar avea nevoie de circa 150 milioane euro.

Capitalul social al societatii este de 1.270.318.090 lei, din care Ministerul Economiei detine 77,17%, Fondul Proprietatea -21,53%, Termoelectrica – 0,84%, iar Societatea Comerciala pentru Inchiderea – Conservarea Minelor- 0,44%. Complexul Energetic Oltenia asigura peste 30% din productia de energie electrica a Romaniei, avand o putere instalata existenta de 3.570 MW. Potrivit notei de fundamentare, in urma finantarii proiectelor de investitii, CE Oltenia ar putea ajunge la 33-35% pe piata energetica din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro