Guvernul refuza sa spuna cat a costat turneul asiatic al premierului Victor Ponta si ce persoane au facut parte din delegatie
Premierul Victor Ponta a promis in urma cu mai mult de o luna ca „orice cheltuiala publica, a Secretariatului General al Guvernului” va fi facuta public. Declaratia a fost facuta in timpul vizitei sale la Beijing, in fata ziaristilor, si se referea la cheltuielile pe care le-a suportat Guvernul pentru turneul asiatic de o saptamana efectuat de premier. Pe 3 iulie, la doar o zi dupa intoarcerea in tara a delegatiei conduse de premier, HotNews.ro a solicitat Guvernului, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, informatii legate de valoarea cheltuielilor si persoanele care au facut parte din delegatie. In ciuda insistentelor HotNews.ro, nici pana astazi, 8 august, nu au fost transmise informatiile solicitate, chiar daca Legea prevede ca autoritatile au obligatia sa raspunda intr-un termen de maxim de 30 de zile.
Principalele intrebari adresate de HotNews.ro
- Care este valoarea cheltuielilor inregistrate in urma turneului realizat in tarile asiatice?
- Care este valoarea cheltuielilor cu transportul aerian?
- Cate persoane au facut parte din delegatia condusa de premier si cine sunt acestea? (O lista cu aceste persoane si institutiile/firmele pe care le reprezinta)
- Este reala informatia potrivit careia aeronava inchiriata pentru deplasarile in tarile asiatice este cea pe care presedintele Traian Basescu a folosit-o în perioada noiembrie 2010 – martie 2013?
De fiecare data cand HotNews.ro intreba care mai este stadiul solicitarii, reprezentantii Guvernului spuneau: „inca se mai lucreaza”, „inca se mai fac calcule”, „sunt si alti jurnalisti care au facut aceasta solicitare”.
Legat de persoanele care au facut parte din delegatie, Antena 3 sustinea ca singurul om de afaceri care face parte din delegaţia premierului Victor Ponta în Asia este mâna dreaptă a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, Alex Iacobescu. Intrebat chiar in timpul turneului asiatic cine se afla în delegaţia de oameni de afaceri care îl însoţeşte, prim-ministrul a răspuns: „Nu am luat cu mine nici un om de afaceri. (…) Dar aici în Uzbekistan, cu o zi înainte de vizita mea, a fost un forum, pentru primat dată după 11 ani, un forum cu reprezentanţi ai companiilor din IT, infrastructură, turism. Nu ştiu unde se duc oamenii domnului Ghiţă, nu mă întreabă unde se duc (…) eu nu am oameni de afaceri în delegaţie”.
Victor Ponta afirma ca nu a luat niciun om de afaceri, chiar daca turneul asiatic a avut „un caracter preponderent economic”. „Voi merge într-o vizita cu un caracter preponderent economic în câteva dintre tarile asiatice, în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan si, la începutul saptamânii, voi avea o întâlnire cu prim-ministrul Chinei, la Beijing, pentru ca proiectele economice la care am lucrat în zona energiei, comunicatiilor, inclusiv proiecte culturale si de mediu, sa putem sa le avansam”, a spus premierul inainte de a pleca in turneu. „Sunt tari cu potential financiar important, daca pe aceasta stabilitate politica si economica putem sa atragem investitii si din afara Uniunii Europene, din tarile care au resurse financiare importante, cred ca obiectivul nostru principal, de a crea locuri de munca, de a avea investitii straine, de a avea România ca tara din estul Europei cea mai deschisa pentru investitii si dezvoltare se poate atinge”, a mai spus Ponta.
Reamintim ca in perioada 26 iunie-2 iulie, Victor Ponta a efectuat o vizita in Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan si China. Rezultatele vizitei sunt destul de neclare, iar investitiile companiilor asiatice in Romania sunt incerte.
Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca turneul premierului Victor Ponta in Asia a fost „catastrofal din punct de vedere al imaginii si al eficientei”.
- Vezi ce-a facut Ponta in China? Citeva consideratii despre vizita premierului
- Citeste si Ponta, banii si dictatorii
Ce prevede Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor ducumentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile. Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor.