Guvernul Tariceanu a mai acordat la final de mandat alte trei concesiuni
Guvernul Tariceanu a mai acordat pe final de mandat alte trei concesiuni in trei judete ale Romaniei (Timis, Mehedinti si Buzau), anunta Realitatea TV, care citeaza vot.ro. Firma care a primit concesiunile, Zeta Petroleum, are acelasi sediu cu firma Sterling Resources si un capital social de doar 5.000 de lei.
Coincidentele nu se opresc insa aici. Reprezentantul in Romania al firmei este Bogdan Popescu care a fost administartor la Rompetrol Well Service. Acesta a fost numit in Consiliul de administratie al companiei Rompetrol Well Services fix in aceeasi zi (11 august 2003) ) cu Nicolae Vidu, director Sterling Romania.
Niculae Vidu, administratorul Rompetrol Well Services, companie controlata de Dinu Patriciu, este de noua ani si reprezentantul legal firmei off-shore Sterling Resourses Ltd.
Legaturile dintre companiile Sterling si Zeta Foto: Realitatea TV |
“Zeta Petroleum”, infiintata la Londra, in 2005, si-a deschis sucursala la Bucuresti un an mai tarziu, la aceeasi adresa cu casa de avocatura “Petru Buzescu” si firma Sterling. Cei care au acordat concesiunile sunt aceiasi Dorin Marin si Bogdan Gabudeanu, scrie vot.ro.
Referinte
Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat anterior pentru HotNews ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale i-a comunicat oficial ca Sterling Resources ar fi descoperit deja in Marea Neagra 18 miliarde de metri cubi de gaz.
Printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu, din noiembrie 2008, petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilantul pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajati iar cifra de afaceri a fost 0 lei.
operatiuni Sterling in Romania si in Marea Neagra Foto: Sterling Resources |
Sterling Resources, proprietarul Sterling Resources Limited UK, este o companie listata la Toronto Stock Exchange, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 224 milioane de dolari. Compania canadiana are, prin intermediul unor societati off-shore, drepturi de exploatare a unor campuri petroliere si gazeifere din Marea Britanie, Franta si Romania.
Marele castigator al deciziei de la haga ramane insa Petrom-OMV
Din cei 9700 de km patrati, cam jumatate este deja concesionata. Zona hasurata cu albastru apartine OMV-Petrom, care este marele castigator al deciziei. In urma deciziei de la Haga, OMV Petrom va putea exploata si cei aproximativ 4000 de km patrati care erau pana marti, 3 februarie, in litigiu.
Din harta rezulta ca unul din zacamintele importante de gaz, marcat cu rosu, se afla exact in zona aflata in litigiu, prin urmare OMV-Petrom nu-l putea exploata.OMV a cumparat Petrom-ul in 2004, cu tot cu concesiunile din Marea Neagra, inclusiv cu zacamantul de gaz aflat in litigiu cu Ucraina si care era blocat.