Hancila: Exporturile nete au avut un aport nul la evolutia PIB din trimestrul III si cresterea economica a fost determinata exclusiv de consum
Statistica a confirmat miercuri evolutia PIB in toamna anului trecut, dupa ce initial anuntase o crestere record de 1,9% iar ulterior a redus-o la 1,8%. Primul anunt a fost facut intre cele doua tururi ale scrutinului pentru prezidentiale si a fost o mare surpriza pentru analistii economici. Produsul intern brut in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014, au transmis miercuri oficialii INS. „Surpriza cea mai mare a datelor publicate de INS vine din faptul ca o treime din cresterea economica de 3,3 % in trimestrul III se datoreaza consumului administratiei publice, in timp estimarile anterioare nu semnalau o contributie a acestora la cresterea economica. Astfel, daca dupa primele estimari se credea ca exportul net a avut o contributie de 0,8 puncte procentuale la cresterea PIB, acum aflam ca de fapt exporturile nete au avut un aport nul la evolutia PIB din trimestrul III si cresterea economica a fost determinata exclusiv de consum”, a explicat pentru HotNews.ro Melania Hancila, analist economic.
- Melania Hancila: PIB-ul ar putea inregistra o crestere de 2,8 % an/an in 2014
„Institutul National de Statistica a revizuit ascendent cifrele referitoare la cresterea economica in trimestrul al treilea cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu acelasi trimestru din 2013 fata de estimarile initiale. Desi amplitudinea revizuirii (0,1 pp) se inscrie in limitele rezonabile ale practicilor statistice, mai ales ca datele despre produsul intern brut se obtin pe baza de sondaj, totusi cifrele publicate astazi schimba semnificativ structura evolutiei PIB, pe partea de utilizare. Surpriza cea mai mare a datelor publicate de INS vine din faptul ca o treime din cresterea economica de 3,3 % in trimestrul III se datoreaza consumului administratiei publice, in timp estimarile anterioare nu semnalau o contributie a acestora la cresterea economica.
Astfel, daca dupa primele estimari se credea ca exportul net a avut o contributie de 0,8 puncte procentuale la cresterea PIB, acum aflam ca de fapt exporturile nete au avut un aport nul la evolutia PIB din trimestrul III si cresterea economica a fost determinata exclusiv de consum. Consumul final a fost revizuit semnificativ in crestere la 3 % an/an fata de 2,4 %, datorita surprizelor pozitive venite din partea administratiei publice, unde contributia cheltuielile de consum la cresterea PIB s-a revizuit in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de estimarea anterioara. De asemenea, formarea bruta de capital fix a inregistrat o contractie mai scazuta decat in estimarile anterioare, ceea ce denota o revenire a apetitului pentru investitii al companiilor.
Conform estimarilor mele, cresterea economica va fi mai modesta in ultimul trimestru al anului, situandu-se in zona 2,1 % -2,5 % fata de acelasi trimestru al anului precedent, pe fondul incetinirii industriei, astfel ca PIB-ul ar putea inregistra o crestere de 2,8 % an/an in 2014.
In 2015, ma astept ca economia romaneasca sa aiba o performanta mai buna decat in 2014, si sa creasca in jur de 3 %, insa aceasta crestere sa fie mai echilibrata si sa se datoreze unei dinamici pozitive a tuturor sectoarelor economice.
- Banca Transilvania: Economia interna va accelera gradual pe termen mediu, prin intermediul relansarii investitiilor (cu impact de antrenare pentru consum si exporturi)
Se noteaza dinamica consumului privat, in urcare cu 4.6% an/an, evolutie sustinuta de majorarea salariului mediu net real (cu 3.9%), dar si de relansarea creditarii in RON, sau de scoaterea graduala la suprafata a economiei informale, spun economistii Bancii Transilvania
■ Totodata, consumul public a contribuit pozitiv la dinamica anuala a PIB in T3 (aproximativ 0.4 puncte procentuale), data fiind dezghetarea cheltuielilor publice incepand cu luna septembrie, in contextul campaniei electorale prezidentiale.
■ Investitiile productive au continuat sa scada in dinamica anuala, insa cu un ritm mai temperat (2.1% an/an, contributie de -0.6 puncte procentuale la ritmul anual al PIB).
■ Din perspectiva ofertei agregate ramurile care au performat in T3 au fost: comertul (+4% an/an), industria (+4.7% an/an) si IT&C (+20.8% an/an). Agricultura a crescut cu un ritm anual de doar 1.9% in T3 2014, iar constructiile au scazut cu 1.6% an/an.
■ La 9 luni din 2014 economia interna a crescut cu 2.9% an/an, dinamica revizuita in urcare de la 2.8% an/an.
■ Pe de o parte, consumul privat (principala componenta a PIB) a urcat cu 5% an/an (dinamica revizuita in urcare de la 4.8% an/an), iar consumul final colectiv al administratiilor publice a crescut cu 12.5% an/an.
■ Pe de alta parte, investitiile productive au scazut cu 6.6% an/an (dinamica revizuita de la -7.3% an/an in estimarile provizorii (1)).
■ In sfera cererii externe nete exporturile au urcat cu 7.8% an/an (ritm revizuit in scadere de la 8.1% an/an), iar importurile au crescut cu 6.1% an/an (dinamica revizuita in sus de la 5.7% an/an).
■ Analizand latura ofertei agregate se noteaza dinamica comertului (+3.2% an/an), a tranzactiilor imobiliare (+3.5% an/an), industriei (+4.3% an/an) si IT&C (+15.4% an/an). Sectorul primar (agricultura/silvicultura/pescuit) a urcat cu doar 0.1% an/an la 9 luni din 2014, iar constructiile s-au diminuat cu 3.1% an/an.
■ Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent economia interna va accelera gradual pe termen mediu, prin intermediul relansarii investitiilor productive (cu impact de antrenare pentru consum si exporturi).
- Unicredit Tiriac Bank : Ne asteptam la o crestere economica de 2,7% in 2014 si de 2,5% in 2015
Institutul Național de Statistică a revizuit creșterea PIB in trimestrul al treilea din 2013 la 3,3% de la 3,2%, ca urmare a unei revizuiri în creștere a contribuției vânzărilor cu amănuntul la + 0.4pp (de la + 0.3pp). În timp ce pe partea ofertei revizuirile s-au limitat la vânzările cu amănuntul, nu același lucru se poate spune despre partea de cerere, unde contribuțiile tuturor componentelor s-au schimbat. Consumul final este estimat a fi contribuit la creșterea economica cu 3pp (de la 2.4pp) din cauza unei contribuții mai mari a consumului de stat (+ 1.2pp vs + 0.1pp), care a compensat evolutia consumului casnic (+ 1.8pp vs + 2.3pp). Exporturile nete nu au avut niciun impact asupra creșterii economice, în ciuda unor estimari anterioara ca avand o contribuție pozitivă (0.0pp vs + 0.8pp). În comparație cu trimestrul precedent, rata de creștere a rămas neschimbată, la + 1,8% trimestrială (date ajustate sezonier). Cu toate acestea, așa cum a fost cazul la lansarea estimarea anterioara, creșterea trimestrială nu poate fi explicat prin componentele obișnuite, ci numai prin diferența statistică (ca consumul final a crescut cu 1,1% trimestrială, investiții cu 0,9% trimestru la altul, exporturile au scăzut cu 1,4% trimestrială, în timp ce importurile au crescut cu 0,6% trimestrială).
Până în prezent, în 2014, principalii factori de creștere au fost industria (4,3% față de anul precedent în 9M2014 ), comerțul intern (+ 3,2% 9M2014) și serviciile TIC (+ 15,4% în 9M2014), în timp ce sectorul construcțiilor a rămas în teritoriu negativ (-3.1% față de anul precedent în 9M2014).
În general, ne așteptăm ca dinamica PIB-ului sa se tempereze la 2,7% în ultimul trimestru al anului 2014, aducând creșterea economică 2014 la 2,7% față de anul precedent. Pentru 2015, ne așteptăm la o creștere a PIB-ului de 2,5% față de anul precedent, cu un consum rămas principalul motor de creștere.