Harta județelor în care cei mai mulți oameni se pensionează în jurul vârstei de 45 de ani
„Ne permitem luxul să retragem din activitate oameni în vârful carierei profesionale plătindu-i, pe mulți dintre ei, foarte mult și nu mai au nicio motivație să revină în piața muncii marea majoritate a lor”, a spus economistul șef al Raiffeisen Bank la o conferință recentă. HotNews a consultat datele oficiale ale Statisticii cu privire la județele cu cei mai mulți pensionari tineri.
Mai jos aveți harta cu pensionarii de până în 50 de ani. Cifrele din grafic reprezintă ponderea pensionarilor cu vârsta 25-49 de ani în totalul populației de 25-49 de ani din județ.
Notă: Cei care se pensionează înainte de vârsta legală de pensie nu sunt toți pensionari „speciali”. Sunt printre ei din cei care se pensionează anticipat sau pensionari pe caz de boală șamd.
Hunedoara este județul cu cea mai mare pondere a pensionarilor tineri. La grupa de vârstă de 45-49 de ani sunt de pildă aproape 2.500 de pensionari la o populație rezidentă (de aceeași vârstă) de 29.000 de persoane. Peste 8% ca pondere. La fel, Hunedoara e cap de afiș și la grupa 40-44 de ani.
Mai jos, aceeași hartă dar sub forma unui clasament, pentru a face mai ușoară comparația între județe (click pe imagine pentru a o mări)
Locurile următoare în clasament sunt ocupate de Buzău, Vâlcea, Prahova, Teleorman și Olt. La polul opus al clasamentului se află Ilfov, Brașov și Botoșani
Dacă intrăm mai în amănunt și ne uităm pe grupe de vârstă mai detaliate, „geografia” tinerilor pensionari nu se schimbă foarte mult.
Cei mai mulți se pensionează înainte de a împlini 50 de ani (grupa 45-49 de ani). În frunte rămâne Hunedoara, secondată de Vâlcea, Buzău și Maramureș. La polul opus Tulcea, Galați și Covasna
(click pe imagine pentru a o mări)
De cealaltă parte, există numeroși oameni care lucrează mult după împlinirea vârstei de 65 de ani. Anul trecut erau circa 150.000 de persoane de peste 65 de ani care continuă să lucreze pentru a-și completa sursele de venit.