Sari direct la conținut

Hidroelectrica a castigat doua dintre procesele cu baietii destepti

HotNews.ro

Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil, pe 17 martie, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG), respectiv Energy Financing Team Romania SRL (EFT Romania), impotriva masurii administratorului judiciar de denuntare a contractelor bilaterale de vanzare a energie electrice incheiate cu Hidroelectrica, se arata intr-un comunicat al companiei.

Aministratorul judiciar Euro Insol a decis, denuntarea contractelor bilaterale incheiate cu cele doua societati incepand cu 1 august 2012, contracte care doar în perioada 2006 – 31.05.2012 au generat o pierdere pentru Hidroelectrica in suma de peste 500 milioane lei. Ca efect al denuntarii contractelor bilaterale incheiate cu EFT AG si EFT Romania, contracte valabile pana in anul 2015, administratorul judiciar Euro Insol SPRL a disponibilizat o cantitate de energie electrica de 6.429.806 Mwh, pe care a valorificat-o pe bursa de energie la preturi mai avantajoase pentru companie.

La data deschiderii procedurii insolventei, Hidrolectrica era parte intr-un numar de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, care, in conditiile pietei de energie electrica, erau paguboase pentru societate. Contractele bilaterale au generat in perioada 2006-2012 pierderi financiare de peste 4,8 miliarde lei (circa 1,1 miliarde euro).

Aceeasi instanta, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, care pe 25 februarie a admis recursurile altor traderi de energie si a trimis spre rejudecare la tribunal contestatiile ce vizau plata unor daune ca efect al denuntarii contractelor, sau chiar masura denuntarii lor, pe 3 martie 2014 a respins si recursul Electrocarbon impotriva masurii Euro Insol de activare a clauzei de forta majora in perioada august – noiembrie 2012.

„Cele doua recursuri au transat irevocabil in favoarea Hidroelectrica doua dispute majore, respectiv denuntarea contractelor bilaterale de vanzare a energiei electrice si activarea clauzei de forta majora, in schimb casarea unor hotarari ale judecatorului sindic si trimiterea lor spre rejudecare a vizat doar aspecte de ordin procedural. Cata vreme, doua completuri diferite din cadrul aceleiasi instante Curtea de Apel a respins recursurile in instanta ale unor traderi de energie, demonstreaza inca odata grava eroare in care s-a aflat completul de judecata din 25 februarie 2014 care a dispus redeschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica”, ne-a declarat av. dr. Remus Borza, Practician Coordonator al Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A”.

Reamintim ca Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii din 25 februarie a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii „baieti destepti” din energie. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica a reintrat in insolventa. Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai putea fi listata pe bursa in vara. Contestatiile la tabelul preliminar si cele la intrarea in insolventa au fost retrimise in instanta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro