Sari direct la conținut

Hidroelectrica a realizat primele tranzactii pe noua platforma a contractelor bilaterale (PCCB-LE) de pe bursa energiei

HotNews.ro
Reteaua electrica, mult prea scumpa, Foto: AGERPRES
Reteaua electrica, mult prea scumpa, Foto: AGERPRES

OPCOM (bursa energiei) a introdus incepand cu 1 ianuarie 2015 un nou mecanism de tranzactionare, mai precis incheieea contractelor bilaterale de energie electrica prin licitatie extinsa (PCCB-LE). Hidroelectrica este prima companie care a realizat astfel de tranzactii, in urma unei licitatii desfasurate pe 19 ianuarie, cand a scos la vanzare o cantitate de 65.520 MWh, la un pret propus de 153 lei/MWh. Precizam ca in urma unui ordin al ANRE, actorii de pe piata isi pot mentine calitatea de participant la piata centralizata a contractelor bilaterale doar prin semnarea unei conventii de participare prin modalitatea de tranzactionare prin licitatie extinsa (PCCB-LE) si/sau prin negociere continua (PCCB-NC).

In cazul ofertei Hidroelectrica, au raspuns trei cumparatori, din care doi au fost declarati castigatori: Nova Power@Gas SRL cu pretul de inchidere de 159 lei/MWh pentru cantitatea de 6.552 MWh si E.ON Energie cu pretul de 154 lei/MWh pentru cantitatea de 58.968 lei MWh.Vezi aici ofertele de raspuns.

Pe noua platforma de tranzactionare au fost initiate pana in prezent peste 35 de oferte, licitatiiile urmand sa aiba loc in perioada 20-26 ianuarie. Aici mai multe amanunte.

In urma implementarii prevederilor Ordinului ANRE 78/14.08.2014, participatii la piata ca isi pot mentine calitatea de Participant la Piata centralizata a contractelor bilaterale doar prin semnarea Conventiei de participare la Piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica- modalitatea de tranzactionare a contractelor prin licitatie extinsa (PCCB-LE) si/sau a Conventiei de participare pe piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica conform careia contractele sunt atribuite prin negociere continua (PCCB-NC) pana la data de 27 februarie 2015, informeaza OPCOM. Dupa aceasta data, participantii care nu au transmis conventiile mentionate vor fi revocati de la Piata centralizata a contractelor bilaterale. Semnarea conventiilor mentionate si plata componentei de administrare a tarifului reglementat aplicat de OPCOM S.A. pentru fiecare dintre modalitatile de tranzactionare pentru care s-a transmis Conventia de participare, respectiv modalitatea de tranzactionare PCCB-LE si/sau PCCB-NC reprezinta conditie de participare la tranzactionare pe Piata centralizata a contractelor bilaterale, modalitatile PCCB-LE si/sau PCCB-NC, mai arata OPCOM.

Potrivit datelor OPCOM, la sfarsitul lunii decembrie 2014, erau inregistrate 588 companii la piata centralizata. Pentru modalitatea PCCB-LE s-au inregistrat pana in prezent 71 de companii, iar pentru modalitatea PCCB-NC sunt inregistrati 47 participanti.

Prin noua modalitate de tranzactionare (PCCN-LE), ofertele sunt standardizate din punctul de vedere al profilului livrarilor, fiind obligatorie utilizarea unui contract cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice. Prin noua modalitate de tranzactionare sunt permise doar oferte care prezinta cantitati si preturi ferme. Contractul cadru de vanzare-cumparare publicat pe site-ul OPCOM are structura si prevederi fixe, care nu pot fi modificate. Ofertele propuse pentru aceasta modalitate de tranzactionare sunt pentru perioade de livrare de cel putin o luna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro