Sari direct la conținut

Hotii de combustibil acuza din nou anchetatorii de abuzuri

Observator de Constanta

S-a terminat audierea martorilor in dosarul „Miralen”

Hotii de combustibil acuza din nou anchetatorii de abuzuri

Tribunalul Constanta a continuat ieri audierile in dosarul „Miralen – Cisterna Olandeza” a caror inculpati sint Elena Draghici, Vasile Sponti, Nicu Caracota, Anton Caracota, Nicolae Tararache acuzati ca au derulat afaceri cu combustibil furat

si Vasile Ungurianu, Ionel Ciocirlan, Vasile Saviuc, Sabin Iofcea, Marian Saicaru si Samir Benoni Ciobanu care sint acuzati de furt de combustibil din conductele „Petrotrans” in beneficiul societatii „Miralen”.

Toata polologhia dosarului in care sint implicati zeci de oameni a inceput dupa ce oamenii legii au descoperit o cisterna cu numar de Olanda, abandonata la Valea Seaca. Politistii au demarat ancheta si au reusit sa gaseasca trei suspecti: Ungurianu, Ciocirlan si Saviuc pe a caror imbracaminte au fost descoperite pete de combustibil asemanator celui din conducte.

Saicaru a fost descoperit dupa ce amprentele lui palmare au fost gasite pe portiera asa-zisei cisterne olandeze.

Acesta din urma a declarat ca doar cumpara motorina pentru masina personala si ca s-a sprijinit de usa. Cantitatea de combustibil ce s-a gasit in cisterna olandeza era de aproape 30.000 litri de motorina ce se pare, conform cercetarii politieneti ca fusesera furati din conducta „Petrotrans”. Extinzind investigatiile, politistii au stabilit ca acel combustibil sustras este valorificat prin S.C. „Miralen” Ovidiu, administrata de Elena Draghici.

In afacere, conform rechizitoriului a carui veridicitate eset negata de inculaati, au fost implicati si cei doi frati Caracota, Sponti, Tararache si Iofcea. Pe 15 aprilie 2002, acum fix doi ani, S.C. „Miralen” l-a imputernicit pe Sponti sa reprezinte societatea in cumpararea si vinzarea produselor petroliere.

Anton Caracota este acuzat ca a falsificat anumite documente contabile si s-a folosit de o identitate falsa pentru a incasa bani rezultati din inregistrarea in mod fictiv in contabilitate a unor tranzactii comerciale. Tararache este si el acuzat ca a intocmit in fals actele unei firme si s-a prezentat cu un nume fictiv la „Miralen” pentru a face afaceri cu Draghici.

Astfel a primit 22 miliarde lei pentru 1.312 tone de motorina livrate.

La ultimul termen care a avut loc ieri la Tribunalul Constanta au fost audiati Vasile Sponti si Nicu Caracota. Caracota nu si-a recunoscut vreuna dintre acuzatiile ce i se aduc prin rechizitoriu, dar si-a mentinut declaratiile date in fata procurorilor. El declara ca administra din 1994 S.C.

„Zorile Marii”, iar pe Sponti caruia ii inchiriase discoteca Black Sea il cunostea de 20 de ani. Nicu Caracota a spus la termenul de ieri ca nu a facut niciodata tranzactii cu produse petroliere, iar pe Elena Draghici, administratora „Miralen” doar a vazut-o in compania lui Vasile Sponti, dar fara sa aiba tangente sau relatii comerciale cu aceasta.

Vasile Sponti, si el audiat ieri era mina dreapta a Elenei Draghici la firma „Miralen”, in numele careia facea afaceri, dar fara sa fie remunerat in vreun fel.

Sponti a declarat ca se ocupa cu aprovizionarea de la cele mai importante rafinarii furnizoare de produse petroliere si acuzatia ca ar fi derulat afaceri cu combustibil furat nu poate fi adevarata cita vreme firma pe care o reprezenta ocupa locul sase pe tara in distributia de produs petrolier.

Sponti a mai spus in sedinta de judecata de ieri ca raportul de expertiza grafoscopica ce il incrimineaza de falsificarea mai multor facturi este unul fals si probabil confectionat de politisti. De asemenea, un alt argument al lui Vasile Sponti care vine sa darime in vreun fel acuzatiile este ca de cind lucreaza pentru firma „Miralen” nu a comercializat altceva decit motorina.

¤ Alt termen, alt politist acuzat de Miralen

Asa cum ne-am obisnuit pina acum de cind au inceput audierile in dosarul „Miralen – Cisterna olandeza”, la fiecare termen sint aduse noi acuze cite unui lucrator de grad superior din I.P.J. Politistul acuzat ieri de cei doi inculpati audiati este subcomisarul Danut Pisica.

Despre acesta, cei doi inculpati au declarat ca era ruda nevasta lui Marcel Sichim, fostul asociat al lui Nicu Caracota. Dupa ce asociatul a decedat, Nicu Caracota a concediat-o pe Sichim din functia de manager pe care o ocupa in perioada in care sotul ei traia.

Doamna Sichim, conform spuselor inculpatilor ar fi verisoara primara cu Danut Pisica, ofiterul de politie care a instrumentat dosarul „Miralen – Cisterna Olandeza”. Rind pe rind, cei doi inculpati au spus ca Danut Pisica mergea la restaurantul „Zorile”, unde il ameninta pe Caracota ca «te termin daca nu o reangajezi».

Despre acuzele care i-au fost aduse de Vasile Sponti si Nicu Caracota, Danut Pisica a declarat pentru „Observator” ca nu este ruda cu doamna Sichim. „Ma voi duce sa-mi cunosc si eu rudele… Le-am uitat. Eu nu sint constantean si nu am rude pe aici”, a declarat politistul amuzat de acuzatiile formulate la adresa lui. „Eu am instrumentat dosarul.

Invinuitii erau in stare de arest preventiv. E normal sa nu fim chiar atit de buni prieteni si sa se foloseasca de fel de fel de tertipuri pentru a distrage atentia asupra mea si nu asupra lor”, a mai declarat subcomisarul de politie.

Intrebat daca va actiona in consecinta si sa-i traga la raspundere pentru cele afirmate ieri in proces, Danut Pisica a spus ca asteapta sa se termine „acest circ”, dupa care se va gindi ce este de facut.

Tentativa de a distrage atentia si de a-i incrimina pe oamenii legii are si un obiect practic, dupa cum noul Cod de Procedura Penala. Acolo este scris ca daca cercetarile in faza de urmarire penala au fost facute abuziv, declaratiile date de invinuiti sint nule.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro