Sari direct la conținut

HRW: Forțele ucrainene ar fi folosit „mine fluture”, interzise din 1997, într-un atac împotriva rușilor provocând victime civile

HotNews.ro
Mină antipersonal PFM pe un teren din Bahmut, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia
Mină antipersonal PFM pe un teren din Bahmut, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut marți Ucrainei să investigheze acuzațiile potrivit cărora armata sa a folosit mii de mine antipersonal lansate cu rachete în orașul Izium din estul țării și în jurul acestuia atunci când forțele rusești au ocupat zona, transmite Reuters.

Human Rights Watch a precizat că anul trecut a publicat și trei rapoarte în care acuză forțele rusești că au folosit mine antipersonal în mai multe zone din Ucraina de când au invadat țara, în urmă cu aproape un an.

„Se pare că forțele ucrainene au împrăștiat pe scară largă minele antipersonal în zona Izium, provocând victime civile și reprezentând un risc continuu”, a declarat Steve Goose, director al Diviziei Arme la Human Rights Watch.

„Forțele rusești au folosit în mod repetat mine antipersonal și au comis atrocități în întreaga țară, dar acest lucru nu justifică folosirea de către ucraineni a acestor arme interzise”, a spus el.

Minele antipersonal, interzise din 1997

Ucraina este parte la Convenția din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora. Rusia nu este. Moscova a negat că ar fi vizat civili sau că ar fi comis crime de război.

Human Rights Watch a declarat că utilizarea minelor antipersonal încalcă, de asemenea, dreptul internațional umanitar, deoarece dispozitivele nu pot face distincție între civili și combatanți.

Human Rights Watch a mai precizat că ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polishchuk, a scris, într-o scrisoare din 24 noiembrie, că Ucraina se angajează pe deplin să respecte toate obligațiile internaționale în sfera utilizării minelor, inclusiv „neutilizarea minelor antipersonal în război”.

Polishchuk a declarat pentru Human Rights Watch că forțele ucrainene respectă cu strictețe dreptul umanitar internațional și convenția din 1997 privind minele antipersonal.

Anchetă la Izium

Organizația pentru drepturile omului cu sediul la New York a declarat că a efectuat cercetări în Izium din Ucraina între 19 septembrie și 9 octombrie, intervievând peste 100 de persoane, inclusiv martori ai utilizării minelor, victime ale minelor, salvatori, medici și cei care se ocupă de deminarea zonei.

„Human Rights Watch a documentat utilizarea minelor PFM în nouă zone diferite din orașul Izium și din jurul acestuia și a verificat 11 victime civile cauzate de aceste mine”, a declarat marți organizația.

„Cele nouă zone erau toate aproape de locul unde erau poziționate forțele militare rusești în acel moment, ceea ce sugerează că acestea erau ținta”.

PFM este o mină antipersonal cu explozibil dispersabil, numită în mod obișnuit „mină fluture”.

Human Rights Watch a declarat că Polishchuk nu a răspuns la niciuna dintre întrebările sale specifice privind utilizarea minelor PFM în Izium și în jurul acestuia, menționând că „informațiile privind tipurile de arme folosite de Ucraina… nu trebuie comentate înainte de încheierea războiului”.

Urmărește ultimele evoluții din a 342-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro