Imaginea momentului – Cum arată calculele Opoziției și ale PSD înainte cu câteva ore de votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură
Cu câteva ore înaintea moțiunii de cenzură se numără trădările și susținerile. În timp ce liberalii poartă ultimele negocieri, conducerea PSD discută cu propriii parlamentari și încearcă să-și securizeze voturile. Și o tabără și cealată sunt sigure de victorie joi în Parlament.
Cu o săptămână în urmă, Opoziția reprezentată de PNL, USR, PRO România, ALDE și PMP a depus moțiunea de cenzură reușind să strângă 237 de semnături și să convingă 4 parlamentari PSD (senatorii PSD Emanoil Savin, Ioan Talpoș și deputații Mihăță Găină și Marius Bota) să semneze împotriva propriului Guvern.
De asemenea, alți trei parlamentari PSD și-au anunțat plecarea din PSD și înscrierea în partidului lui Victor Ponta: Horia Nasra, Cornel Itu și Emanuel Havrici. Astfel, liberalii au anunțat public prin vocea președintelui Ludovic Orban că se bazează pe 237 de voturi și că moțiunea va fi adoptata e către Parlament.
- PNL – 95 semnături
- USR – 40 semnături
- UDMR – 30 semnături
- Pro România – 29 semnături
- ALDE – 20 semnături
- PMP – 17 semnături
- Minorități – 2 semnături
- PSD – 4 semnături
- Independenți – 1 semnătură
Cu nici 24 de ore înaintea dezbaterii în Parlament, Ludovic Orban a făcut inventarul voturilor și a anunțat că Opoziția se bazează pe cel puțin 240 de voturi. „Avem 237 de semnatari. Știu doar că un parlamentar nu poate participa din motive de sănătate. Există dubii asupra altor doi parlamentari, dar noi avem angajamentul din partea a 10 parlamentari. (…) Toate estimările pleacă de la cifre reale și de la înțelegerile cu oameni care sunt serioși. Predicția mea este că moțiunea va fi adoptată. Avem cel puțin 10 parlamentari care vor vota chiar dacă nu au semnat moțiunea”, a declarat, miercuri,Ludovic Orban, la Digi 24.
Ce spun semnatarii moțiunii:
- Dan Barna, USR: „N-aș pune mâna-n foc că moțiunea va trece, sînt pur și simplu reticent: sper să se-ntâmple lucrul acesta, există premisele ca ea să treacă. Există, la momentul curent, un număr mai mare decât acel 233 de oameni care spun că vor vota moțiunea. Dar puțina experiență, de trei ani, din Parlament îmi arată că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. De-asta păstrez o minimă circumspecție față de rezultate”.
- Adrian Țuțuianu, PRO România: „Vom discuta în seara aceasta în partid despre conduita noastră de mâine şi despre conduita noastră în continuare. Cei care au semnat moţiunea şi sunt membri ai Pro România vor fi mâine la vot”.
- Călin Popescu Tăriceanu, ALDE:”ALDE Toți cei 20 de parlamentari care au semnat vor vota mâine moțiunea”.
- Kelemen Hunor, UDMR: „Suntem poate cei mai previzibili parlamentari, așa vom face cum am spus, am semnat și vom vota. Așa am făcut și în iunie. Nu s-a schimbat din mai absolut nimic și în acest moment nu cred că mai sunt șanse de a schimba ceva. Nu cred că mai are acest guvern combustibil”.
- Varujan Pambuccian, Minorități: „La noi aşa am observat că există de foarte mult timp o împărţire în grup pentru că la noi sunt reprezentate 17 organizaţii. Practic, suntem 17 partide într-unul şi probabil jumătate – jumătate va fi votul. Am avut acum o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă (…) şi am spus că noi probabil o să votăm jumătate – jumătate ca de obicei în ultimul timp”.
- Eugen Tomac, PMP: „Vreau să subliniez că am încheiat în urmă cu puține clipe o ședință a deputaților și senatorilor Partidului Mișcarea Populară. Colegii au votat, în unanimitate, ca joi la moțiunea de cenzură, toți parlamentarii PMP, subliniez toți, fără nicio excepție, să voteze la vedere pentru căderea Guvernului Dăncilă. Am vrut să transmit acest mesaj tocmai pentru că au existat o serie de speculații pe această temă și dacă alții vor să trădeze actul de opoziție, anume moțiunea de cenzură, să se uite în curtea lor”. Mediafax
Președintele executiv al PSD: Se vede pe fața mea că moțiunea nu va trece
De partea cealaltă, conducerea PSD este convinsă că moțiunea nu va trece. După eșecul înregistrat săptămâna trecută în Parlament (când PSD nu a reușit să impună calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură), social-democrații pare că au strâns rândurile. Reamintim că președintele Camere Deputaților, pesedistul Marcel Ciolacu a declarat atunci că PSD a pierdut majoritatea parlamentară.
Președintele PSD, Viorica Dăncilă, și-a început săptămâna cu un tur de forță prin Parlament și a discutat atât cu deputații și senatorii PSD, cât și cei de la PRO România și ALDE, social democrații dau ca sigur eșecul Opoziției.
Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, susține că „foarte mulți” parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură nu mai au aceeași opinie ca atunci când au semnat documentul și că PSD nu are nevoie de un plan B deoarece moțiunea de cenzură nu va trece.
„Lumea vede pe faţa mea siguranţa că moţiunea nu va trece. Mă bazez pe foarte multe. Nu pot spune, pentru că face parte din negocierea politică, dar vă spun clar că sunt foarte mulţi parlamentari din cei care au semnat moţiunea care nu mai au aceeaşi opinie ca atunci când au semnat moţiunea, dar sunt şi alţi parlamentari. Sigur este că nu va trece această moţiune. Nu avem nevoie de un plan B, pentru că moţiunea nu va trece”, a declarat Eugen Teodorovici în Parlament.
Conducerea PSD a reușit întoarcă din drum trei parlamentari PSD din cei 7 care s-au alăturat demersului Opoziției. Mai exact, deputații Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat joi că revin în PSD și nu susțin moțiunea de cenzură. De asemenea, conform negocierilor interne și deputatul Marius Bota – semnatar al moțiunii nu va vota.
Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că după turneul efectat de Dăncilă în Parlament, conducerea PSD ar fi reușit să stabilizeze nemulțumirile interne. Social-democrații pornesc numărătoarea inversă de la 240 de voturi (237 semnături plus 3 parlamentari PSD demisionari).
Astfel, conform ultimelor negocieri, social democrații susțin că Opoziția nu va obține mai mult de 227 de voturi, insuficiente pentru înlăturarea Guvernului.
Potrivit surselor citate PSD mizează pe:
- 3 deputați PSD care au anunțat deja că au renunțat deja la susținerea moțiunii+Mihăiță Găină care nu este decis daca susține sau nu Opoziția
- un deputat independent Adrian Dohotaru -semnatar al moțiunii nu va vota (negociere cu ministrul Transporturilor Răzvan Cuc)
- un senator USR nu poate fi prezent din motive medicale grave,
- deputatul independent Oana Bâzgan este în delegație la Londra
- alți trei parlamentari PMP vor vota împotriva moțiunii (potrivit surselor din PSD)
- șapte parlamentari din ALDE care nu vor suține căderea Guvernului
Sursele din interiorul PSD susțin că s-a negociat cu o parte din parlamentarii care au semnat alături de Opoziție și care vor absenta de la vot sau vor vota împotriva moțiunii. Printre cei vizați și care ar fi promis pesediștilor că nu vor înlătura Guvernul se numără parlamentari de la ALDE, PMP și Minorități.
Social-democrații recunosc că negocierile se poarta până în ultimul moment și, susțin aceștia pot avea loc răsturnări de situație.
Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, urmează să fie dezbătută şi votată joi, începând cu ora 10.00, în Parlament. Pentru a fi înlăturat Guvernul este nevoie de 233 de voturi.