Imigrantii est-europeni cresc costurile cu traducatorii politiei in Marea Britanie
Numarul mare de imigranti est-europeni in Marea Britanie a determinat cresterea considerabila a costurilor pentru traducatorii angajati de politie, afirma surse oficiale de la Londra citate de ziare din insula.
Potrivit informatiilor publicate, politia din comitatul Essex a cheltuit peste un million de lire sterline pentru traducatori in ultimii doi ani, costurile crescand de la 471.000 de lire in 2005/2006, la apropape 530.000 in 2006/20007. Pentru anul urmator, oficialii estimeaza cheltuieli de peste jumatate de million de lire.
La randul sau, politia din comitatul West Midlands a anuntat ca a cheltuit mai mult de doua milioane de lire sterline anul trecut pe serviciile traducatorilor, care sunt platiti cu 36 de lire pe ora pentru a traduce interogatorilor politistilor si pentru a lua declaratii.
“Costurile serviciilor de traducere au crescut in ultimii ani, reflectand diversitatea in crestere a comunitatilor pe care le servim”, a declarat Steve Garey, un purtator de cuvant al politiei din West Midlands, adaugand ca “este important sa specificam ca este vorba nu doar de probleme infractionale, dar si de un angajament activ cu comunitatile vechi si cele noi despre lucruri care le afecteaza vietile”.
Potrivit lui Garey, printre principalele limbi vorbite de emigranti sunt albaneza, araba, cantoneza, ceha, farsi, poloneza, romana, rusa sau vietnameza.
La randul sau, un reprezentant al politiei din Essex, Ian Robertson, a declarat ca principala preocupare o reprezinta nu costurile ci perioadele de timp petrecute asteptand venirea traducatorilor si obtinerea informatiilor. “Lucru ingrijorator este acela ca astfel de lucruri obliga ofiterii sa nu mai patruleze strazile”, a afirmat Robertson, scazand eficienta fortelor de ordine.
Pe de alta parte, oficiali din Tara Galilor au cerut recent fonduri suplimentare pentru a putea angaja traducatori, un serviciu care a crescut, in unele zone, cu peste 200% in ultimii trei ani.
Presa galeza afirma ca principala cauza a acestor cresteri o reprezinta afluxul mare de emigranti din estul Europei si Peninsula Iberica, ceea ce face ca numarul limbilor vorbite in unele comitate sa fie de peste 100.
Un studiu guvernamental prezentat la Cardiff indica, la inceputul anului, ca numarul muncitorilor emigranti care au ajuns in Tara Galilor a crescut considerabil dupa admiterea in Uniunea Europeana, in mai 2004, a opt tari din fostul blocul comunist. Princiapalele tari de origine ale emigrantilor sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Lituania.
Numarul de muncitori emigrati in Tara Galilor a crescut si mai mult in acest an, dupa integrarea in UE a Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007.(A.Novac)