Impozitul progresiv: Cei cu venituri mai mari ar plăti mai mult, dar vor beneficia de aceleași servicii de slabă calitate – economist
Trecerea către sistemul progresiv aproape garantat pot să spun că va genera evaziune, susține Florian Libocor, economist șef la BRD, fiind adeptul sistemului de taxare cu cotă unică.
*Declarațiile sale nu implică poziția instituției bancare pentru care lucrează, fiind personale.
„Nimeni nu va fi încântat să plătească dintr-o dată 40% impozit, la o dinamică a veniturilor care probabil nu va mai crește cu 10%, ci cu 5-6%”, a spus el.
Cu atât mai mult, spune el, nu va fi încântat să plătească acest impozit cu cât el nu poate să meargă pe autostradă până la Baia Mare, încă nu poate să circule cu trenul la o viteză mai mare de 40-60 km/h, etc.
„Nu ai cum să aștepți că o clasă dintr-o categorie de venit mai redus va fi încântată că va câștiga puțin în plus, iar ceilalți vor fi încântați că vor plăti mai mult, în condițiile în care toți primesc același lucru, aceeași calitate a serviciilor publice. Trebuie să fim și rezonabili”, a explicat el.
- “Să luăm de la bogați și să dăm la săraci nu încurajează sub nicio formă progresul. Asta e opinia mea.”
De precizat că în momentul de față este distrusă cota unică prin faptul că sunt unele categorii de salariați care nu o plătesc. Chiar dacă am avut modificări prin OG 16/2022 (modif. Prin Legea 370/2022), acelea nu au rezolvat problema. De exemplu, în construcții, agricultură și industria alimentară nu se plătește impozitul pe venit (cel de 10%) până la veniturile de 10.000 de lei.
*Acele catogorii nu plătesc nici contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II
De asemenea, nici în IT și cercetare nu se plătește impozitul, iar mai nou beneficiază de acest lucru și IT-știi bugetari. Nu sunt mulți IT-ști salariați în România, numărul fiind de până într-o sută de mii conford datelor vehicultate anul trecut de diverși reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Asta pentru că majoritatea lucrează prin PFA și microîntreprinderi (unde legislația s-a schimbat prin aceeași OG 16 – deci se plătește mai mult către stat).
Trecerea la impozit progresiv va încuraja importurile
Revenind la impozitul progresiv, pe această temă a vorbit recent și Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal care a atras atenția asupra faptului că având în vedere predispoziția persoanelor cu venituri mici spre consum, vor crește importurile.
„Dacă ai avea o distribuție a veniturilor mai echitabilă, având în vedere că propensiunea spre consum a celor care au venituri mai mici este mai înaltă, poți să ai o creștere a consumului orientat. Vom avea iar o creștere de importuri”, a afirmat Dăianu.
- Nu se poate. Trebuie să ai o politică economică rotundă pentru că ai compromisuri cu care te confrunți.
„Adică trebuie să corectezi un regim fiscal care este inechitabil, dar trebuie să ai în vedere că el poate să conducă la un accent mai mare pe consum care să stimuleze importurile”, a precizat președintele Consiliului Fiscal.
- „Ai o producție insuficientă de tradables. Trebuie să ai și câștiguri de venituri fiscale. Trebuie să umbli la regimul fiscal, dar trebuie să ai și venituri fiscale mai mari”.
Daniel Dăianu este de părere că avem și un regim fiscal care este regresiv.
„Nu este corect pentru că este regresiv. Cei care au venituri mai mici proporțional plătesc mai mult. Se impune o schimbare a regimului fiscal care să fie mult mai echitabil. Am obține și venituri mai mari”, a spus el.
De precizat că PSD se gândește la introducerea unui impozit progresiv de multă vreme și, probabil, vom vedea primii pași în acest sens după 2024. Practic, au tot introdus excepții fiscale când vine vorba despre impozitul pe venit până au distrus cota unică, iar acum o vor înlocuită. Din tot ce a zis FMI anul trecut, pare că doar asta au reținut, nu și faptul că ar trebui eliminate excepțiile.
Sursă foto: Dreamstime.com