Sari direct la conținut

In 2008 incepe sa se vada noua Romanie imobiliara  

Evenimentul Zilei

Anul 2008 va aduce pe piata romaneasca un numar considerabil de locuinte moderne, in ansambluri rezidentiale. Majoritatea vor fi realizate in Capitala, intrucat aici au fost facute primele si cele mai multe investitii, inca din 2005.

Desi toate locuintele noi care vor fi gata in marile orase din tara nu reprezinta nici jumatate din numarul estimat pentru Bucuresti, specialistii estimeaza ca anul provinciei va fi 2009, cand vor fi finalizate proiectele lansate in perioada 2006-2007. Anul 2008 va fi inscris in certificatul de nastere al Romaniei imobiliare.

Peste 9.000 de locuinte ar trebui sa fie finalizate anul acesta in Bucuresti, potrivit planificarilor efectuate de catre dezvoltatorii imobiliari. Aproximativ 700 dintre acestea vor fi ridicate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si destinate atat inchirierii, cat si comercializarii in cadrul programului prin credit ipotecar. Restul de circa 8.800 sunt cuprinse in 46 de ansambluri rezidentiale finantate de investitori romani sau straini. Alte cateva mii de locuinte ar putea fi finalizate in alte orase mari din tara.

„In acest moment, putem construi cel mult 50.000 de locuinte in toata tara. Principala problema este lipsa fortei de munca, dar nu este de neglijat nici faptul ca, desi nevoia de spatii de locuit este foarte mare, prea putini si-ar putea permite sa plateasca preturile solicitate”, e de parere Adriana Iftime, vicepresedintele Patronatului din Constructii. Potrivit acesteia, locuintele sunt constructiile care au nevoie cel mai mult de manopera, astfel ca unii antreprenori prefera sa realizeze proiecte pentru cladiri de birouri sau spatii industriale.

In ultimii ani, in Romania s-au construit doar cateva zeci de mii de locuinte: daca in 2005 cifra nu a depasit 25.000 de apartamente, in 2006 saltul a fost pana la 38.000. „A fost insa o crestere fortata de calamitatile naturale, nu a fost un rezultat al economiei de piata”, afirma Iftime.

Specialistii imobiliari, dar si cei din constructii, sunt sceptici in ceea ce priveste finalizarea tuturor proiectelor anuntate si spun ca sub jumatate dintre acestea au sanse reale sa fie gata pana la sfarsitul lui 2008.

„Cred ca o cifra mai realista pentru acest an ar fi 3.000 de unitati. Mai exact, in jur de 3.000 de proprietari se vor putea muta in noile lor apartamente. Este posibil sa aiba loc mai multe livrari – pana in 4.000 de unitati -, dar nu cred ca vor putea locui efectiv in apartamentele respective mai mult de 3.000 de cumparatori”, estimeaza Sorin Lacusta, director departament proiecte rezidentiale la Regatta. Anul trecut, in Capitala au fost finalizate circa 1.500 de locuinte.

Specialistii considera ca, in prezent, in jur de 30% din numarul locuintelor vandute anul trecut au fost achizitionate de investitori in scopuri speculative.

„Deoarece pretul pe metrul patrat creste in fiecare semestru, iar nivelul chiriilor stagneaza, rata de amortizare a investitiei este estimata sa ajunga la o medie de 10-12 ani. Desi tendinta este sa scada, rentabilitatea este mai mare decat in statele europene vecine, iar Romania continua sa atraga investitori datorita potentialului crescut al pietei”, spune Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential de la DTZ Echinox. Consultantii imobiliari estimeaza ca peste 20% dintre locuintele care vor fi finalizate in 2008 vor fi revandute sau inchiriate.

EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro