Sari direct la conținut

In Buza Europei

Monitorul de Cluj

Europa se deschide dincolo de Habadoc si dincolo de dealul de netrecut din cauza noroiului, spre Feldioara, calea mai scurta care uneste Buza cu civilizatia europeana.

Buza, integrata in UE prin munca

La 3 saptamini dupa ce Basescu a anuntat la televizor integrarea Romaniei in UE, cu sampanie si artificii, satenii cu cizme de guma minjite de noroi din mai noua euro-comuna clujeana Buza se foiesc pe linga primarie la ceasul amiezii ca sa-si ridice pensiile. Nimic european.

Nici macar primaria, o cladire de doua etaje mai noua, da’ veche, cu usi proaspete-termopan, nu poarta insemnele Uniunii Europene, noua mama a buzenilor. In interior, numai vreo patru afise cu stelutele UE, care mascheaza o pseudo-bucatarie, amintesc de recenta integrare. Nici macar un steag albastru cu stelute galbene nu flutura pe cladire.

Europa a intrat la Buza la etajul primariei. Intr-o sala micuta, imbibata cu miros de sudoare, secretara comunei Buza isi scrie situatiile in Office Word, la calculatorul Pentium 4, luat prin fonduri PHARE, asistata de unul din invatatorii satului, Marcel Cheta.

„Avem si Internet“, spune aratind spre tuburile in care stau ascunse cablurile noii retele interne, Maria Ceserean, secretara comunei. „Drumurile is proaste aici, da’ pentru anul asta avem proiecte mari si cu ajutorul Uniunii speram sa le realizam“, nadajduieste singura femeie din comuna care pare sa stie cu ce se maninca fondurile PHARE si SAPARD.

„Aici, oamenii nu se baga pentru SAPARD, pentru ca nu au bani si cum trebuie cofinantate… in comuna n-are cine sa le plateasca! Ramine sa incercam noi de la primarie sa mai aducem bani, din proiecte. Anul asta planuim sa renovam caminul cultural, dispensarul si sediul primariei, prin accesarea unor fonduri“, explica aceasta.

„Proiectele nu-s nimic, daca nu ne vin banii“, intervine si invatatorul blondut, putin intrigat, amintindu-si ca, de fapt, Buza a intrat de prin anul 2000 in inima Europei, in Italia si Spania, o data cu primii sateni plecati la munca peste Habadoc.

„Acuma, nu prea stiu oamenii ce-i cu Europa. Stiu numa’ ca vind laptele cu 5.000, ca nu si-au luat mulgatoare, stiu ca n-au drumuri bune si nici apa in case. Iar copiii stiu de euro, nu de Europa“, spune dezamagit invatatorul.

La Buza, Europa e inecata in noroaie

La posta se iau banii. „Patru milioane patru sute patrus’ cinci penzie pintu 30 de ai de munca, iau mai putin ca Tigan Pista, ala de vine cu laptile“, spune necajit badea Vasile, un batrin cu obrajii rosii. Ca sa-si stinga supararea, se indreapta catre birt, suduind intr-una.

„Ce Europa?! Io, ca sa ajung acasa, trebe sa trec pa la temetieu si pa sub padure, ca dealu’ care coboara-n Feldioara ii plin de tina. Acolo sa sufoca caii de la noroiu’ ce-i. Io trebe sa ocolesc un ceas de vreme, pintu ca n-avem un drum normal?“, bombane badea Vasile, „de 65 de ai si cu patru clasa“.

Amicii lui Vasile se intilnesc pe strada principala, mai in jos de primarie, la birtul „Sportul“, tinut de Bogdan Toderica. „Un jinars“, comanda badea, acompaniat de Takacs Antal. In citeva secunde, barmanul ii serveste pe sateni si se-ncinge discutia. In bar, nici picior de muiere.

Numai barbatii satului vorbesc despre „Basescu, la care i sa intoarce placinta, si Nastasa, care n-o facut nimic, da’ ne-o mai marit penziile. Vorba ceie: placinta nu-i coapta, daca nu-i si intoarsa si amu’ i s-o copt si lui Basescu“, constata alaturi de un pahar de tarie roz batrinu’ ungur Antal.

In acelasi birt, isi face aparitia pentru a-si da cu parerea despre UE si fostul primar, Dan Valer, „singuru’ reprezentant politic competent al uaminilor, de tri ori presedinte de consiliu local si a patra oara primar, cu nevasta de la Tirgoviste si tri copchii la facultate“.

„Care-i diferenta dintre inainte si amu’? Antal tat la fel di mult sa cearta cu unguroaia lui, nu sa cearta cu romanii, drum cata Feldioara nu ieste si nici apa. No, da’ sintem in Tara Romaneasca si trebe sa respectam regulile UE, da’ la blocu’ din sus is tri steaguri tricolore si unu’ de la UE si la blocu’ din jos tri ciini, fara steaguri.

No, asta-i dreptate? Nici la primarie nu este steag, da’ io mi l-am pus io singur“, spune aburit de la jinarsul dat pe git fostul primar.

„Nu-s om prost, si cind am fost la Prefectura, la Zanc, uite-ase, ni, i-am dat cu pumnu’-n masa si am zis ca comuna Buza nu-i ultima comuna din judet, ii la granita judetului, asa ca sa faca bine sa ne deie bani de drumu’ de pasta deal, ca acolo si vara ii greu de trecut, d-apoi cind ploua“, spune nervos, decis sa mai candideze pentru functia de primar cu o singura dorinta in cap: „Domne da-le minte la buzeni, si dupa aia Europa!“

Comuna in date si cifre

Buza are o suprafata de 2.937 ha si 1.394 de locuitori. Comuna e compusa din doua sate, Rotunda si Buza, iar in total, numarul gospodariilor se ridica la peste 500. Situata la aproximativ 80 de kilometri de Cluj, in comuna exista telefon, electricitate si gaz, dar primaria nu a reusit inca sa atraga fonduri pentru canalizare.

Pentru acest an, primaria pregateste niste proiecte de investitii pentru realizarea retelei de alimentare cu apa, pentru constructia si modernizarea podurilor, pentru asfaltarea si pietruirea drumurilor comunale si pentru instalarea unui sistem de telecomunicatii performant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro