Sari direct la conținut

In ce judet s-au construit cele mai multe locuinte si cine le-a ridicat? Vezi "harta" investitiilor de stat si a celor private

Dan Popa's Weblog

26 octombrie 1994: Matematicianul englez Andrew Wiles anunta rezolvarea Marii Teoreme a lui Fermat. Statul roman construieste de bucurie circa 11.000 de locuinte. In 2009, Wiles nu mai descopera mare branza, asa ca nici Statul roman nu da in branci: numarul locuintelor finalizate coboara la mai putin de jumatate. Minimul a fost in 2001 (Schumacher castiga al patrulea titlu de Formula 1, incepe constructia autostrazii Bucuresti- Constanta, iar stația orbitală MIR se dezintegreaza în atmosferă), cand acelasi Stat a construit cam 1000 de locuinte. In timpul bulei imobiliare, media a fost de circa 4000 pe an. Intrati si vedeti cine a construit cel mai mult, pe judete, forme de proprietate, si urban/rural, scrie Dan Popa pe blogul lui.

In tot acest timp, populatia ridica din banii ei (in 2008) circa 56.000 de locuinte, in vreme ce constructiile din zona companiilor private erau si mai consistente ca volum.

constructii judete1

constructii judete1

Foto: Hotnews

Primul grafic, primul soc. Clujul, anul 2008. Uitati-va catamai crestere pe constructii au avut-o. Pe locul doi, constantenii, iar pe 3- banatenii (era sa zic banatenii din Timisoara). Oameni harnici, degraba ridicatori de constructii nevinovate. Pe langa ei, Covasna pare o figura de stil din cartile cu Tintin. Si sucevenii par darji si neinfricati, in vreme ce caras-severinenii…..

Bun, se poate scrie un milion de explicatii subtile despre cum s-a ajuns la aceste evolutii, dar de ce sa imi storc miliardele de sinapse pentru atata lucru? Mai bine pun grafice, pentru ca se stie, oamenii sunt niste grafice ganditoare (in latineste “In terra nostra multe grafice sunt”)

In graficul din stanga aveti continuarea practic a celui din dreapta. Nu mi-au incaput pe acelasi grafic toate judetele, ca le-as fi pus. Ca sa nu mai zic ca seriile de date sunt din 1990 si ca a trebuit sa le amputez tocmai ca sa le pot aseza frumos una langa alta.

constructii judete2

constructii judete2

Foto: Hotnews

Booon, acum ca am stabilit asta, sa trecem si la alte imagini. Este vorba de a analiza cu sange rece cine si-a asumat ridicarea de locuinte in Romania. Fost-a Statul? Fost-au companiile private? Au mai degraba fost-a rrrumanul cel harnic si de cuip proprietate privata iubitor?

Veti vedea in cele ce urmeaza caci Statul nu a fost un jucator important pe aceasta piata. Statul a fost un fel de Banel Nicolita, dar privatii si populatia au fost Pele si respectiv Maradona.

Mai mult, sa va uitati la ritmul in care cresc constructiile de locuinte in mediu rural. Acolo avem mult de-a face cu cei plecati la munci in strainatate care au tremes bani cu care au fost finantate constructiile.

Asa se face ca nevoia de case fost-a acoperita dupa cum a fost. O sa va intrebati de ce nu a fost si Statul un speculator imobiliar in perioada de infierbantare economica si de producere a bulei. Pai a fost, dar intr-o foarte mica masura. O sa mai vedeti din grafic pe vremea carui premier a crescut numarul de locuinte construite si pe

locuinte fonduri private

locuinte fonduri private

Foto: Hotnews

vremea cui a scazut. Ati vazut, putem trece mai departe? Bine, fieeee

Sa trecem la constructiile facute din fonduri private. Aveti graficele usor in stanga. O sa vedeti ca s-a construit din fonduri private mai mult in zona rurala, tendinta fiind pastrata si in cazul locuintelor construite din banii populatiei.

Ar mai fi de corelat toate aceste desene cu evolutia preturilor la imobiliare, dar nu acum, intrucat am de terminat niste lucrari mai sofisticate.

Cu toate acestea am sa mai adaug in final un alt grafic, cu ponderile constructiilor pe urban/rural. Oricum, asa cum se arata intr-un disclaimer, niciuna dintre informatiile prezentate în cadrul acestui post nu ar trebui interpretate ca o invitatie, oferta sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja în orice alta tranzactie, sau consiliere în domeniul investitiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Pe bune, doar bucurati-va de ea si atat. Informatia care se regaseste pe acest site este prezentata

locuinte populatie

locuinte populatie

Foto: Hotnews

numai în scop informativ.

Deoarece informatia prezentata este foarte generala, este posibil sa nu fie relevanta în cazuri individuale concrete.

In nici o împrejurare, eu nu am sa raspund pentru nici o paguba (directa sau indirecta) adusa dvs. sau oricarei alte parti, referitoare la utilizarea acesor informatii.

In plus, chiar daca am luat toate masurile pentru ca informatia prezentata sa fie exacta si corecta, eu unul nu am cum fi raspunzator de inexactitati. Utilizatorii sunt responsabili pentru evaluarea exactitatii, completitudinii si utilitatii informatiilor disponibile aici, da?

Cam asta este pentru astazi, dragii mosului, babei si ai Reginei. Nu dati spagi la

locuinte fonduri publice

locuinte fonduri publice

Foto: Hotnews

vamesi, nu strangeti bani pentru partid ca uitati ce va fac oamenii cei rai. Ca veni vorba, in graficul din dreapta, cel cu casele construite din banii populatiei e inclus si portofoliul imobiliar detinut de vamesi.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro