Sari direct la conținut

In Dobrogea au aparut inca doua parcuri eoliene

HotNews.ro
Energie eoliana, Foto: Flickr
Energie eoliana, Foto: Flickr

Romconstruct Top SRL, societate detinuta de ButanGas Romania si Eco Power Wind SRL, companie controlata de omul de afaceri Emanuel Muntmark, au finalizat doua proiecte de de producere a energiei verzi din resurse eoline, a anuntat Ministerul Economiei. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, parcul construit de Romconstruct Top are o capacitate de 25 MW (Parc eolian Silistea), iar cel finalizat de Eco Power Wind are o capacitate instalata de 10 MW (Parc Eolian Mireasa). Cele doua proiecte sunt finantate din fonduri europene. Un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene arata ca Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, ajungand la 462 MW.

  • „Cele doua proiecte apartin firmelor S.C. Romconstruct Top S.R.L., cu sediul in Constanta, cu o valoare totala a proiectului de circa 177 mil. lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de circa 70 mil. lei si S.C.ECOPOWER WIND SRL, cu sediul in Constanta, cu o valoare totala a proiectului de circa 70,3 mil. lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de aproximativ 39 mil.lei”, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, sunt primele proiecte de energie eoliana finantate prin fonduri europene prin Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Cu aceste noi proiecte finalizate, Romania are in prezent circa 500 MW capacitate instalata in sectorul energiei eoliene. Pentru comparatie, un reactor de la Cernavoda are o putere de circa 700 MW. La inceputul lui 2010, erau instalati doar 14,1 megawati de energie produsa de turbine eoliene. Potrivit unui studiu al Asociatiei Europene a Energiei Eoliene, pe parcursul anului trecut, Romania si-a marit capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, la 462 MW.

Transelectrica sustine ca sistemul energetic national nu poate prelua decat aproximativ 3.000 MW putere instalata.

Marii investitori

Interesul investitorilor este mare. Romania a intrat chiar si intr-un Top 30 al tarilor care sunt atractive pentru investitori in energia regenerabila.

* Printre proiectele avansate din Romania se afla cel al grupului CEZ care investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea unui mare parc eolian pe uscat in Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). In acest moment, CEZ opereaza 240 MW capacitate instalata a primei faze a proiectului eolian din Dobrogea.

* De asemenea, compania Iberdrola Renovables din Spania a anuntat anul trecut ca va dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea. Compania intentioneaza sa construiasca 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017.

* Enel Green Power, companie membra a grupului Enel, a demarat in decembrie operatiunile la primul parc eolian al companiei din tara, in localitatea Agighiol, judetul Tulcea. Conform informatiilor prezentate de companie, noul parc eolian are o capacitate totala instalata de 34 MW. Compania italiana intentioneaza sa construiasca un parc eolian de 140 MW in comuna Valea Nucarilor, din judetul Tulcea.

* Si acestia nu sunt singurii investitori importanti interesati sa produca energie din vant. Alti investitori sunt EDP (Electricitad du Portugal) care urmeaza sa termine constructia a aproximativ 200 MW in Dobrogea. De asemenea, OMV Petrom construieste o ferma eoliana de 45MW.

* Pe de alta parte, sunt alti investitori care au securizat total sau partial proiectul (teren, conexiuni la retea etc), si par sa astepte aplicarea legii pentru a lua decizia legata de investitii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro