Inca un caz de disparitie a unor documente legate de domeniul nuclear: Documentele Comisiei pentru Controlul Activitatii Nucleare au ars, toamna trecuta, intr-un incendiu
In timp ce documentele de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare dispar fara urma, cele de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) sunt distruse de foc. Un incendiu declansat, anul trecut, pe 21 octombrie, a distrus documentele din arhiva Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN), fiind un incident care nu a fost mediatizat la vremea respectiva. Contactata de HotNews.ro, Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare, a confirmat faptul ca au ars documente din arhiva, insa sustine ca nu a fost afectata activitatea in niciun fel deoarece erau salvate si in format electronic. „Nu era vorba de arhiva secreta. Erau documente care se afla si in arhiva electronica”, a precizat Borbala. Informatia legata de incendiu ne-a fost semnalata de un cititor HotNews.ro.
Intrebata care este motivul incendiului, aceasta a raspuns ca „de la un calculator, de la o priza, a fost o problema cu sistemul electronic”. Acesta a precizat ca in urma distrugerii documentelor, activitatea nu a fost compromisa in niciun fel.
Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare- Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti (SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzand informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare. Marin Ciocanescu, seful Structurii de Securitate si Director Adjunct Securitate Nucleara a confirmat pentru HotNews.ro existenta anchetei, mentionand insa ca documentele pierdute nu prejudiciaza siguranta nationala.
“Va instiintez ca prin Decizia SCN nr. 55/27.05.2011 s-a constituit o comisie care a stabilit cu certitudine ca un numar de 75 de pozitii din Registrul de evidenta a materialelor secrete de stat din perioada 1974-2002 reprezinta informatii clasificate care sunt iremediabil pierdute”, se arata intr-o nota semnata de conducerea SCN.
Potrivit surselor HotNews.ro, printre cele 75 de documente sunt propuneri de inventii, planuri de testare a fabricatiei diferitilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare si o serie de documentatii.