Inca un jurnalist a fost asasinat la Moscova
In urma cu o saptamana, Moscova a fost zguduita de asasinarea redactorului-sef al revistei „Forbes”, americanul Paul Klebnikov, incident considerat de catre membrii Comitetului pentru apararea ziaristilor „ultimul dintr-o serie dramatica”, informeaza BBC. Se pare insa ca moartea lui Klebnikov nu a pus capat, asa cum multi sperau, crimelor asupra jurnalistilor de investigatii.
Potrivit postului britanic de televiziune, „climatul de anarhie” continua cu asasinarea rusului Payl Peloyan, editor al publicatiei „Armyanski Pereulok” (Caile catre Armenia), care a fost gasit mort, sambata, la marginea unei autostrazi din Moscova, devenind, astfel, al 15-lea jurnalist ucis din cauza activitatii sale profesionale.
Primul raport elaborat de autoritatile de la Moscova arata ca acesta a fost asasinat datorita legaturilor pe care le avea cu comunitatile din Armenia.
Misterele jurnalistilor de la Moscova
Faptul ca numerosi jurnalisti au fost ucisi incepand cu anul 2000 in Rusia, si nici un suspect nu a fost adus in fata justitiei, ramane un mister.
Referindu-se la situatia lui Paul Klebnikov, Comitetul pentru apararea ziaristilor l-a acuzat pe Vladimir Putin, presedintele rus, sustinand ca acesta nu a facut absolut nimic pentru a pune capat „atacurilor oribile care duc la moartea unor oameni dornici sa-si faca datoria”.
„La noi in tara este absolut normal sa ucizi o persoana care incearca sa rezolve un conflict sau intervine in stilul tau de viata care este de fapt corupt”, a declarat Peter Klebnikov, unul dintre fratii jurnalistului american.
Klebnikov ancheta persoane controversate
Desi autoritatile de la Moscova nu au reusit sa elucideze moartea jurnalistilor rusi, acestea au declarat ca exista totusi o pista care sa duca catre motivul asasinarii lui Klebnikov. Angajatul „Forbes” incepuse sa ancheteze, inca din 1995, moartea directorului postului de televiziune ORT, Vladimir Listyev.
Valery Streletsky, editorul publicatiei „Forbes” a realizat pentru „Moscow Times” un scurt traseu al acestuia: ” Paul incepuse sa colecteze material despre uciderea lui Listyev pentru ca voia sa tipareasca o carte pe tema asta. Postul de televiziune a lui Listyev a prezentat, inainte de 1996, numeroase materiale din timpul erei comuniste si a realizat talk-show-uri pe teme politice.
Doar un cerc foarte restrans de persoane stiau ca Paul Klebnikov pornise o ancheta. El a scris un articol pe tema asta, in care il acuza de moartea lui Listyev pe Boris Berezovsky, unul dintre principalii actionari ai canalului ORT. Potrivit informatiilor adunate de Klebnikov, Listyev a fost ucis imediat dupa ce canalul ORT a devenit, in pofida opunerii lui Berezovsky, post privat.
Dupa aparitia materialului incriminator la adresa lui Berezovsky, Klebnikov a fost dat in judecata. Procesul s-a sfarsit cu victoria lui Berezovsky. Klebnikov a fost obligat sa scrie un articol in care si-a retras acuzatiile aduse actionarului.
La o zi dupa moartea sa, Berezovsky a declarat ca nu stia nimic de planurile ziaristului si ca nu-i de mirare ca acesta a fost ucis, avand in vedere felul in care aborda subiectele”.