Sari direct la conținut

Incendiul din Turnul Grenfell din Londra, unde au murit 72 de oameni, rezultatul unor „decenii de eşecuri”. Concluziile anchetelor în cazul celui mai puternic incendiu rezidenţial din Marea Britanie după al Doilea Război Mondial

HotNews.ro
Incendiul din Turnul Grenfell din Londra, unde au murit 72 de oameni, rezultatul unor „decenii de eşecuri”. Concluziile anchetelor în cazul celui mai puternic incendiu rezidenţial din Marea Britanie după al Doilea Război Mondial
Incendiul produs în iunie 2017 în Turnul Grenfell din Londra. Foto: Rick Findler / PA Images / Profimedia

Incendiul produs în iunie 2017 în Turnul Grenfell din Londra și soldat cu 72 de morți a fost urmare a unor „decenii de eșec” ale guvernului britanic și industriei construcțiilor, care au permis învelirea clădirii de 24 de etaje în plăci inflamabile. Este concluzia anchetelor în cazul celui mai devastator incendiu rezidențial din Marea Britanie de la cel de-al Doilea Război Mondial, conform CNN.

Într-un raport de 1.700 de pagini care se întinde pe șapte volume, Martin Moore-Bick, președintele comisiei de anchetă, spune că „lipsa sistematică de corectitudine” a firmelor de construcții care au fabricat și vândut elementele de izolație au dus la acel incendiu.

Publicarea raportului vine la mai bine de șapte ani de la incendiul devastator care a izbucnit în blocul cu 24 de etaje din vestul Londrei și care în doar 30 de minute s-a propagat la întregul imobil.

„Concluzionăm că incendiul de la Grenfell Tower a fost punctul culminant al deceniilor de eșec din partea guvernului și altor organisme responsabile din industria construcțiilor de a analiza cu atenție pericolul încorporării materialelor combustibile în pereții exteriori ai clădirilor rezidențiale înalte și de a acționa pe baza informațiilor disponibile”, a declarat Moore-Bick, citat de CNN.

El a vorbit despre strategii deliberate din partea firmelor de construcții, cu scopul de a manipula procesul de testare a materialelor, „pentru a deforma datele şi a înşela piaţa”.

Ancheta a durat „mai mult decât am sperat”, a spus Moore-Bick într-o conferință de presă, dar au fost dezvăluite „mult mai multe probleme și motive de îngrijorare decât ne așteptam”.

Incendiul a izbucnit de la un frigider de la etajul al patrulea și s-a propagat rapid, iar mulți locatari au rămas blocați la etajele superioare, în timp ce focul se răspândea.

Izolația blocului a fost realizată din polietilenă foarte inflamabilă, care a fost adăugată pe părțile laterale ale Turnului Grenfell, atunci când acesta a fost renovat superficial, în 2016, conform BBC.

Grenfell United, o asociație a supraviețuitorilor și a familiilor celor uciși în incendiu, spune că raportul marchează „un capitol semnificativ în călătoria către adevăr, justiție și schimbare”, dar că încă nu li s-a făcut dreptate.

„Raportul anchetei arată că ori de câte ori există o ciocnire între interesele corporațiilor și siguranța publică, guvernul a făcut tot ce a putut pentru a-și evita responsabilitățile de a ține oamenii în siguranță”, au spus Grenfell United într-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro