Încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după rezoluția comună semnată de PSD, USR, PNL și UDMR
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, mâine, 10 decembrie, negocierile pentru formarea noului Guvern. Săptămâna trecută, cele patru partide şi minorităţile au convenit formarea unei coaliții care să continue „drumul european al țării”, care să blocheze ascensiunea la putere a dreptei radicale.
UPDATE ora 13.57: Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se întâlnesc marți pentru negocierile de formare a noului guvern, potrivit surselor Hotnews.
La întâlnirea de marți urmează să participe Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi și Kelemen Hunor, dar este de așteptat să ia parte la discuții și Varujan Pambuccian (reprezentant al minorităților naționale din Parlament), conform surselor HotNews.ro.
UPDATE ora 12.15: Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni, de la ora 13.00, într-o ședință în care social-democrații vor dezbate dacă vor intra sau nu la guvernare, pentru că sunt voci care spun că ar trebui ca partidul să rămână în opoziție. Social-democrații vor mai discuta și despre excluderea lui Victor Ponta din partid, au declarat surse politice, pentru Digi24.
____
Negocierile vor viza împărțirea pozițiilor-cheie, precum postul de premier.
Deja un prim pas a fost făcut prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, formaţiunile semnând, pe 4 decembrie, o rezoluţie în patru puncte care stă la baza viitoarei guvernări comune.
PSD vrea să dea premierul
PSD se consideră îndreptăţit să dea premierul şi mizează pe continuitate în guvernare, cu Marcel Ciolacu, notează News.ro.
Social-democraţii urmează să decidă, într-o şedinţă de conducere, propunerea de premier cu care vor merge la negocieri. Cei mai mulţi dintre liderii partidului doresc ca poziţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu, deja revenit în fruntea partidului după eşecul din primul tur la prezidenţiale.
De asemenea, social-democraţii spun că plasarea pe primul loc la alegerile parlamentare le dă dreptul de a propune premierul în noua coaliţie.
De altfel, Elena Lasconi, lidera USR, nu a exclus varianta ca viitorul guvern pro-european să fie condus de un reprezentant al PSD.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.
O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale.
Liberalii au însă o problemă: scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului. PNL s-a clasat pe locul trei în rezultatele alegerilor parlamentare, după PSD și AUR.