Sari direct la conținut

Incursiunea ucrainenilor din Kursk îi forțează pe ruși să amâne alegerile în mai multe localități din regiune

HotNews.ro
Soldați ucraineni în Sudja, regiunea Kursk / FOTO Kirill Chubotin / Zuma Press / Profimedia
Soldați ucraineni în Sudja, regiunea Kursk / FOTO Kirill Chubotin / Zuma Press / Profimedia

Alegerile locale programate la începutul lui septembrie au fost amânate în şapte localităţi din regiunea rusă Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în care are loc o ofensivă ucraineană fără precedent de pe 6 august, anunţă miercuri autorităţile electorale ruseşti, relatează AFP.

”Comisia Electorală Centrală a susţinut propunerea Comisiei Electorale a regiunii Kursk de amânare a alegerilor (…) în şapte municipalităţi”, anunţă aceasta într-un comunicat.

Pregătirea alegerilor va fi reluată ”imediat ce va fi posibilă asigurarea în întregime a securităţii alegătorilor”, anunţă aceeaşi sursă, scrie News.ro.

Alegerea guvernatorului regiunii Kursk este însă menţinută, anunţă Comisia Electorală Centrală, care precizează că este vorba despre alegeri anticipate în perioada 28 august-5 septembrie.

După luni de recul din faţa înaintării trupelor ruse în estul Ucrainei, Kievul a mutat confruntările armate în Rusia prin lansarea unui asalt transfrontalier în regiunea Kursk, în care armata ucraineană anunţă că a cucerit zeci de localităţi.

Operațiunea fără precedent a Kievului se desfășoară deja de două săptămâni, armata ucraineană susținând că a capturat 92 de așezări și peste 1.250 de kilometri pătrați. 

Operațiunea urmărește să creeze o „zonă tampon” pe teritoriul Rusiei, să oprească loviturile transfrontaliere asupra teritoriului ucrainean și să devieze întăririle rusești din estul Ucrainei, după cum au declarat oficialii ucraineni.

În acest context, oficialii ruși au afirmat că Ucraina a deteriorat sau distrus cel puțin trei poduri peste râul Seim de când Kievul și-a lansat atacul major în vestul Rusiei, pe data de 6 august.

În schimb, armata rusă a continuat să avanseze pe linia frontului în estul Ucrainei, la doi ani și jumătate de când a început invazia sa pe scară largă.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro