Sari direct la conținut

Inflatie de juristi si economisti

Evenimentul Zilei

Gasirea unui loc de munca in Bucuresti devine, pe an ce trece, tot mai dificila. Numarul mare de absolventi, precum si dorinta provincialilor de a se stabili in “orasul tuturor posibilitatilor”, a dus la o aglomerare pe piata muncii din Capitala. Daca altadata economistii si juristii erau la mare cautare, astazi, acestia au putine sanse de a-si gasi un job in domeniu.

Proiectantii, inginerii si chimistii nu mai sint doriti de nimeni. Viitorul apartine informaticienilor, constructorilor, ospatarilor, croitorilor, vinzatorilor, bodyguarzilor si micilor meseriasi. Majoritatea tinerilor viseaza sa se faca juristi sau economisti. Dar cea mai mare dorinta a lor este sa plece din tara.

“Multi absolventi vor sa ramina in Capitala”

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, in fiecare an, de pe bancile liceelor bucurestene ies aproximativ 20.000 de absolventi. La rindul lor, facultatile “arunca” pe piata muncii peste 25.000 de licentiati in diverse domenii. Nivelul studiilor si experienta profesionala, de cel putin doi ani, sint doua atuuri care au un cuvint greu de spus in fata angajatorului.

De asemenea, cunoasterea a cel putin doua limbi straine, informatii in domeniul comunicarii si detinerea carnetului auto sint conditii esentiale pentru a gasi o slujba bine platita.

Conform ultimelor date publicate de BestJobs, 80% din persoanele aflate in cautarea unui loc de munca fie sint studenti, fie au terminat facultatea. Din informatiile furnizate de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) rezulta insa ca un absolvent de liceu are mai multe sanse de a se angaja decit un licentiat, cu conditia sa stapineasca o meserie ceruta pe piata.

“Faptul ca Bucurestiul este cel mai puternic centru universitar, atit din punct de vedere al numarului de studenti, cit si al specializarilor, creeaza un specific deosebit al pietei fortei de munca in rindul absolventilor. Multi vor sa ramina in Capitala. Unele specializari nu sint insa cerute aici, fiind caracteristice altor regiuni ale tarii.

De asemenea, se constata un excedent de forta de munca calificata, cum ar fi juristii, economistii si alte specializari decit contabilitatea, a carei plasare devine tot mai dificila”, ne-a declarat Dumitru Pelican, directorul AMOFM.

Tinerii sint insa optimisti. Cei mai multi dintre ei vor sa urmeze o facultate cu profil juridic sau economic. Dar telul lor este sa munceasca intr-o tara occidentala, atrasi fiind de salariile mari. Meseriile de ospatar, vinzator, confectioner ii tenteaza doar pe timpul vacantelor.

Georgiana Badea, eleva la Liceul “Henry Coanda”: “Vreau sa devin jurist sau economist, urmind o facultate de profil. Daca aceste profesii nu vor mai avea cautare in Romania, voi pleca in strainatate. In vacanta as vrea sa ma angajez ca picolita. Am fost la un patron si mi-a zis ca indeplinesc conditiile, adica am inaltimea si greutatea ceruta”.

Catalina Mandache, eleva la Liceul “Henry Coanda”: “Tinind cont ca urmez un liceu cu profil tehnic, as vrea sa dau la Politehnica sau la ASE. Cel mai mare vis al meu este sa plec in strainatate. Se cistiga mai bine si mi-as ajuta si parintii. In vacanta insa o sa ma angajez picolita”.

Nedelea Orlando: “Am terminat un liceu cu profil sportiv, iar peste citeva zile dau bacalaureatul. Evident, ma indrept spre o facultate de profil, dar sint sigur ca voi pleca din tara. oriunde, in Spania, Franta, Italia, nu conteaza. Pot sa muncesc orice. As face-o si in tara, dar pe ce bani? Decit profesor in tara, mai degraba ospatar in Spania”.

Daniela Marin, sudenta in anul IV la ASE: “Nu-mi pare rau ca am ales Facultatea de Relatii Economice Internationale, fiindca am gasit exact ceea ce am cautat. Singurul impediment il constituie lipsa experientei. Voi pleca in strainatate daca nu-mi gasesc de lucru aici. Sint din Tecuci, dar vreau sa ma stabilesc in Capitala”.

Laura Arvinte, studenta in anul IV la ASE: “Desi imi place mult facultatea pe care am urmat-o, daca nu-mi gasesc de lucru in domeniu, e posibil sa ma reprofilez, dar n-as face ceva sub nivelul pregatirii mele. Cind esti student mai merge, dar dupa ce obtii diploma, nu. Eu sint din Adjud, in toamna imi dau licenta si vreau sa ramin in Bucuresti”.

Profesii cerute

In industria usoara: confectii imbracaminte, cusator fete incaltaminte

In domeniul IT: analist programator, informatician, administrator de retea, designer web

In constructii: zidar, zugrav, betonist

In domeniul serviciilor: agent asigurari, agent comercial, vinzator, agent de paza, ospatar, bucatar, cofetar-patiser, brutar

In industria prelucratoare: timplar, lacatus, sudor

Profesii fara cautare

desenator tehnic

tehnician proiectare

inginer metalurg

inginer aeronave

inginer chimist

prelucrator prin aschiere

rectificator

frezor

sculer-matriter

operator chimist

operator mase plastice.

Meseriile viitorului

informatician, administrator de retea si designer pagini web

in domeniul serviciilor: mecanic auto, tinichigiu auto, agent de vinzari, agent de asigurari, broker marfuri, agent de publicitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro